IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SMS в ЕС да струва 11 евроцента, предлага ЕК

ЕК иска също така да накара всички мобилни оператори да таксуват точното времетраене на един разговор

17:39 | 23.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
SMS в ЕС да струва 11 евроцента, предлага ЕК

Европейската комисия (ЕК) предложи днес цената на SMS, изпратен от една европейска страна в друга, да бъде 11 евроцента (22 стотинки) без ДДС от юли 2009 г. Предложението е обявено в Брюксел на съвместна пресконференция на еврокомисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг и еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева.

В момента съобщение, изпратено от една страна членка на ЕС в друга, струва средно 29 евроцента или около десет пъти повече, отколкото при изпращане на SMS вътре в страната. Според Вивиан Рединг разходите на операторите за поддръжка на комуникационната мрежа не оправдават тази огромна разлика.

С днешното предложение продължават усилията на ЕК да бъде намалена значително стойността на повикванията от мобилен телефон от чужбина. В резултат на това вече има тарифи, намалени до 46 евроцента (без ДДС) при изходящо повикване и до 22 евроцента при входящо. Пониженията ще продължат до 2013 година.

ЕК иска също така да накара всички мобилни оператори да таксуват точното времетраене на един разговор, а да не го закръглят до минута, както често се случва в момента.

В крайна сметка това води до увеличаване на плащанията за разговори от чужбина с над 20 на сто. Така се заплаща услуга, която на практика не е ползвана. Ето защо таксуването на разговор на секунда трябва да стане задължително, отбелязват експерти на ЕК.

Направеното днес предложение ще бъде представено за одобрение от Европейския парламент и страните членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още