IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия съобщи за атака срещу правителствени уебсайтове

Събитията съвпадат с речта на украинския президент Володимир Зеленски пред финландските депутати

18:27 | 08.04.22 г.
<p>
	Премиерът на Финландия Сана Марин. <em>Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Финландия Сана Марин. Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Финландия съобщи за атака срещу правителствени уебсайтове и предполагаемо нарушение на въздушното пространство от руски самолети точно когато скандинавската страна се насочва към членство в НАТО заради руското нападение на Украйна.

Финландия съобщи в петък, че руски държавен самолет е заподозрян в нарушаване на нейното въздушно пространство. Последвала е кибератака срещу уебсайтовете на финландското външно министерство и министерството на отбраната, както и на някои други правителствени служби, предава Bloomberg.

Събитията съвпадат с речта на украинския президент Володимир Зеленски пред финландските депутати.

Финландия е държавата от Европейския съюз (ЕС) с най-дълга граница с Русия. Тя е водила две войни със Съветския съюз.

Страната претърпя историческа промяна в обществената подкрепа за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор в рамките на няколко дни след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Проучванията на общественото мнение в съседна Швеция отразяват подобна промяна, но управляващите социалдемократи засега са против подобен ход.

Следващата седмица финландското правителство трябва да изпрати бяла книга на парламента за променената си среда за сигурност. С това се стартира официален процес, който ще бъде финализиран до края на юни, според премиера Сана Марин.

Марин и президентът Саули Нийнистьо обаче все още избягват да дават ясна подкрепа за влизането в НАТО. Почти половината от всички депутати открито подкрепят подаването на заявление за членство.

Бялата книга на политиката за сигурност няма да съдържа предложение за присъединяване към алианса, но правителството и президентът са готови да представят допълнение към това, „когато му дойде времето“, след като и депутатите подкрепят, каза външният министър Пекка Хаависто в четвъртък.

Русия многократно предупреждава и Финландия, и Швеция да не се присъединяват към НАТО, което кара и двете скандинавски страни да се тревожат за потенциална агресия от Москва, ако официално сигнализират за присъединяването си към блока. Клаузата за взаимна отбрана на член 5 на НАТО се прилага само за членовете.

DDOS атаката срещу финландските правителствени уебсайтове е приключила в 13 ч. местно време в Хелзинки, посочва се в съобещние в Twitter на правителството на Финландия. Повечето от услугите са работили нормално дори по времето на атаката заради предприетите превантивни мерки.

Финландия изгони и двама руски дипломати, а на друг служител в руското посолство в страната му е отказано удължаване на визата за престой.

Финландската служба за сигурност миналия месец предупреди, че Русия ще увеличи шпионските си операции и операциите за влияние срещу скандинавската страна. Властите заявиха по-рано тази седмица, че разследват поредица от нарушения на въздушното пространство от руски граждански самолети, извършени през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още