IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скокът в онлайн търговията в Китай помогна на Alibaba

Компанията успя да надмине прогнозата за тримесечните си приходи

18:04 | 05.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Alibaba Group надмина прогнозите за тримесечните си приходи, подкрепена от ръста на онлайн търговията, след като Китай излезе от коронавирусната блокада. Освен това компанията обяви, че прави оценка на отлагането на листването на звеното ѝ Ant Group, предава Ройтерс.

Изненадващото решение на Китай да отложи планираното първично публично предлагане на Ant Group за 37 млрд. долара беше сметнато от някои инвеститори и анализатори за опит от страна на Пекин да отслаби влиянието на основателя Джак Ма и на империята му от финансови услуги.

По време на представянето на финансовите резултати главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан заяви, че компанията му „активно оценява“ влиянието на отлагането на IPO-то на Ant Group върху бизнеса и ще „предприеме необходимите мерки според това“.

Отделно от това Ant Group заяви, че ще реши дали да отново да опита да проведе първичното публично предлагане след пълно преразглеждане и оценяване на съответните мерки.   

Резултатите на Alibaba съвпаднаха и с момента, в който пазарите очакват развоя на събитията с президентските избори в САЩ, докато кандидатът на демократите Джо Байдън се доближава до победата.   

При управлението на Доналд Тръмп двете най-големи икономики в света влязоха в търговски спор, който принуди някои китайски компании да се откажат от IPO-та в САЩ и да заложат на листвания по-близо до вътрешните си пазари.

Приходите на бизнеса на Alibaba с изчислителни облаци – област на фокус за компанията, са скочили с 60% до 14,9 млрд. юана. Приходите от основния бизнес с електронна търговия пък са нараснали с 29% до 130,92 млрд. юана през последното тримесечие.

Нетната печалба е спаднала с 63 на сто до 26,52 млрд. юана, след като миналата година резултатът беше подкрепен от еднократна печалба от 33-те процента дял в Ant Group.

През тримесечието, завършило на 30 септември, приходите са се увеличили с 30% до 155,06 млрд. юана. За сравнение прогнозата на Refinitiv беше за 154,74 млрд. юана.

Листнатите в САЩ книжа на Alibaba, чиято стойност скочи с 39% тази година, понижиха цената си с близо 4% преди началото на борсовия ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още