IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix започва трудна година

Компанията надмина прогнозите на анализаторите за последното тримесечие на 2019 г., но новата ѝ прогноза подсказва трудни дни

08:35 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сериалът &quot;The Crown&quot; беше едно от силните заглавия на стрийминг услугата през тримесечието. <em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Сериалът "The Crown" беше едно от силните заглавия на стрийминг услугата през тримесечието. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Конкуренцията и реакцията на Netflix

Инвеститорите в Netflix се чудят дали дните на надежден растеж на компанията са приключили. Услугата успя да привлече по-малко клиенти през 2019 г., отколкото през 2018 г., а ръстът ѝ в САЩ и Канада се забави. Публикувайки резултатите във вторник, Netflix заяви, че покачването на цените и нарастващият набор от опции затрудняват привличането на клиенти.

И ще става все по-трудно. Услугата Apple TV+ и платформата Disney + стартираха в САЩ през ноември, привличайки потребителите с по-ниски такси, докато HBO Max и Peacock на AT&T ще се появят онлайн през следващите няколко месеца. 

Disney+, която се предлага и в Канада, Австралия и Нова Зеландия, ще бъде пусната във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Ирландия, Испания, Австрия и Швейцария на 24 март. Apple TV+ пък е достъпна в над 100 държави и региони.

Услугата Disney+ струва по 7 долара месечно в САЩ и Канада, а в случай на обединяване с ESPN+ и Hulu – за 13 долара на месец. Новото стрийминг предложение достигна 10 млн. регистрации в първия си ден. Apple TV+ се появи на 1 ноември за 5 долара месечно, но е безплатна за една година, ако купите ново устройство от Apple. Представянето на тази платформа е по-трудно да се определи. WarnerMedia ще представи своята услуга HBO Max за 15 долара на месец, като плановете са това да се случи през май.

Netflix е достъпна в над 190 държави, а стандартният ѝ план в САЩ струва 13 долара на месец.

Но базираната в Лос Гатос, Калифорния, компания твърди, че стратегията ѝ все още е стабилна, а конкуренцията не бива да доведе до промяна в курса. Загубата на популярни предавания като „Приятели” за сметка новите конкуренти досега не е оказвала влияние върху зрителската аудитория. Абонатите на Netflix просто намират други предавания, които да гледат, твърди главният директор по съдържанието Тед Сарандос.

За доказателство Netflix може да посочи глобалния си растеж в последното тримесечие. Компанията добави 8,76 милиона клиенти за периода, в сравнение с прогнозите от 7,65 милиона. Хейстингс ги определи като „невероятни числа“. 

След като конкурентите изтеглиха съдържанието си от Netflix, компанията започна да инвестира по-агресивно в собствени филми и сериали. Стрийминг пионерът планира да увеличи разходите си с 20% за тази година,като бюджетът за програми ще достигне около 12 млрд. долара.

Сериалът „Приятели“ напусна Netflix в САЩ този месец и ще се върне в HBO Max. “Офисът“ също ще бъде изтеглен, но в края на 2020 г. и ще бъде наличен в новата услуга на NBCUniversal, Peacock, която предстои да бъде пусната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още