IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция възнамерява да набере 5 млрд. евро частен капитал за стартъпи

Сред целите на Макрон е и да привлече чуждестранни компании, които да се листнат в Париж

11:34 | 18.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция си поставя за цел да набере 5 млрд. евро от инвеститори от частния сектор, за да тласне френските стартъпи към лидерството и да помогне на най-обещаващите да се разраснат повече, обяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. 
 
Държавният глава, който пое властта в средата на 2017 г. с приятелски настроена към бизнеса платформа, се опитва да насърчи инвестициите в технологичния сектор във Франция, включително чрез организирането на големи конференции, събиращи на едно място френски стартиращи компании и чуждестранни рискови инвеститори. 
 
"Битката за капитал е съществена. Ако искаме да спечелим тази битка, трябва да успяваме да набираме повече капитал по-бързо", заяви той по време на събитие в Елисейския дворец. 
 
Франция се конкурира с други европейски страни за привличането на инвеститори, технологични компании и се опитва да се справи с лидерството на Лондон в състезанието за стартъп центрове в момент, в който Великобритания напуска Европейския съюз на 31 октомври, евентуално без сделка. 
 
През последните години инвестициите във френски стартъпи преживяха бум благодарение на по-ниските данъци върху доходите и високите очаквания от една по-приятелска администрация под ръководството на Макрон, който е бивш инвестиционен банкер. 
 
Финансирането в сектора се увеличили с 41% до 3,6 млрд. евро през 2018 г. спрямо година по-рано, сочат данни на Ernst & Young. Това поставя Франция на трето място в Европа след Великобротания и Германия. 
 
Но въпреки нарастващия брой дигитални компании, Франция все още трябва да създаде значими технологични играчи, за да се конкурира със Силициевата долина. 
 
Сега правителството иска да подкрепи по-големите стартъпи давайки им шанс да оставят своята следа в международен план като се опита да развие т. нар. еднорози - фирми, оценени на над 1 млрд. долара. 
 
"Трябва да помогнем за насърчаването на технологичните гиганто, така че те да могат да се конкурират на едно ниво с  Uber и Airbnb", коментира министърът на дигиталните въпроси Седрик О. 
 
Франция иска да привлече еднорози от други страни в Европа, включително Италия и Холандия, и да ги насърчи да листнат акциите си в Париж, обясни още той. 
 
Усилията за финансиране с 5 млрд. евро ще бъдат положени през следващите три години, коментира Макрон. 
Средствата ще бъдат събрани от водеши френски институционални инвеститори. Около 2 млрд. евро ще отидат при стартъпи в последен етап на развитие, а останалите ще бъдат разпределени между тези, които вече са листнати. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още