IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският контрол над медиите в Черноморския регион често е непряк

Според експерти от България, Грузия, Армения, Украйна и Молдова информационната стратегия на Кремъл се базира на други важни елементи

19:02 | 22.02.18 г. 3
<p>
	Студио на руската телевизия RT. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Студио на руската телевизия RT. Снимка: Архив Ройтерс

От перспективата на Украйна Роман Шутов, програмен директор в украинската Telekritika, заяви, че всъщност наративът на контролираните от Русия медии в страната не включва Путин, Кремъл или Крим, а е насочен към Украйна, към самите украинци.

„Медиите никога не биха казали, че Путин е добър, че Украйна трябва да даде Крим“, каза той. „Те обаче разпространяват наратив, който до голяма степен подкрепя руската политика“.

Информационната стратегия на Кремъл в Украйна се базира на други елементи, включително налагането на антовоенни усещания заради сблъсъците между двете страни, развитието на социален песимизъм, че всичко в Украйна – животът, реформите, обществените развития – са лоши като цяло, както и подкопаването на доверието в правителство и държавата сама по себе си. Медиите се опитват да предизвикват и повече напрежение между различните групи и повече негативни емоции като страх и отчаяние, поясни Шутов.

Напоследък правителството е предприело редица мерки, за да ограничи възможното влияние на Русия чрез медиите в Украйна. На първо място са създадени органи за борба с пропаганда, макар че ефективността им е под въпрос. Вече има и забрана да се излъчват направени в Русия филми с елементи на пропаганда или създадени след 2013 г. в кината, макар че гражданите не биват наказвани, ако гледат такива у дома.

Наложени са и ограничения на излъчването на руски телевизионни канали, разпространяващи пропаганда, а сред другите важни медийни реформи е разкриването на реалните собственици на медиите и обществените телевизии, разказа експертът.

„През 2013 г. 23% от украинците са използвали руски медии като източник на информация, докато 2017 г. този процент е спаднал до 8%, което до голяма степен се дължи на ограничаването на дейността им“, каза Шутов. В същото време делът на хората, които се доверяват на руските медии, е спаднал рязко – от 29% до 2%. Украинците все повече осъзнават, че тези медии не представят информацията безпристрастно и че излъчват невярна информация.

Макар че руската пропаганда в Молдова стартира преди много десетилетия, нов етап от еволюцията на пропагандата започна с избухването на конфликта в съседна Украйна, коментира Симион Чиокина, директор комуникации в Institute for European Policies and Reforms и кореспондент на Deutshe Welle в Молдова.

Телевизията остава най-важният източник на новини в страната, все по-близо следвана от онлайн сайтовете. Водеща телевизия обаче остава PRIME, собственост на местен олигарх и с пророруска програма и послания. Това е най-гледаният канал в Армения и има най-висок рейтинг.

Според Чиокина най-чувствителните послания, върху които наблягат проруските медии, са, че ЕС, Запад и НАТО са виновни за ескалацията на редица военни конфликти и като цяло за всяко негативно събитие в региона или по света. В същото време Путин е представян като човекът, който се бори с тероризма и е истинският защитник на мира и самоопределянето на хората по света, както и на основните човешки права и ценности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Само дето не става ясно, престъпление ли е, ако руски компании притежават медии в чужди държави? Кои правила и регулации определят руската собственост в България, например, като незаконна или противоречаща на некви принципи? Русия е една от държавите-основателки на ООН, един от петте постоянни члена на СС на ООН, пълноправен член на СТО, страна по всички международни договори и конвенции... Какъв е проблемът, че както всички останали, и руски компании работят в чужбина и участват на пазара? Какви закони нарушават, та се вменява в тази статия презумпцията за някаква нередност от това, че некои медии могат да имат и руски собственици? Защо могат да са всякакви други, но не и руски? И защо Русия да няма право да си прокарва интересите? На информационния пазар също има конкуренция на стока - всеки предлага, а потребителят избира какво да си купи...? На който не му харесват руските медии, просто ги пропуска, нали? Защо е тоя ан^ал^лиз и тоя скимтеж, бре Тошкова? Айде, соросогрантаджията Галев - там е ясно... Ама вие, чия собственост сте и чии интереси прокарвате с редовните фейкове тук, в това число и настоящата по мия? Всъщност, видно и от нея, няма руски медии в България, ама заглавието вика, че пак руснаците ни владеят... некак си... не знаем как, ама все пак.... А всъщност плоскоглавите четат само заглавията и затова често вашите заглавия немат нищо общо със статиите под тях - това не е ли чиста проба фейк нюз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
SickSix
преди 6 години
Неизвестен собственик на водеща медиа, в която и да е страна по света е нещо притеснително, не толкова за простолюдието, а най вече за управляващите в страната, освен ако разбира се самите те я управляват... "грух грух" :) Дори неизвестен не е правилният термин, по скоро умишлено прикрит. Така и така сме на темата, инвесторчето кой го държи ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
0pk
преди 6 години
За сметка на американския контрол, дето баш си е пряк :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още