IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският контрол над медиите в Черноморския регион често е непряк

Според експерти от България, Грузия, Армения, Украйна и Молдова информационната стратегия на Кремъл се базира на други важни елементи

19:02 | 22.02.18 г. 3
<p>
	Студио на руската телевизия RT. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Студио на руската телевизия RT. Снимка: Архив Ройтерс

Оценката на Freedom House за свободата на медиите в Грузия е, че те са само частично свободни, а основните предизвикателства пред тях са свързани с политическата поляризация и конкурентни политически интереси. Руските олигарси са инвестирали много в развитието на плурализма в Грузия, на политическите партии и на медиите, но тъй като имаме малко финансови ресурси, политическият интерес винаги застрашава плурализма, заяви Тамар Кинцурашвили, изпълнителен директор на Media Development Foundation в Грузия.

Много медии в страната, които разпространяват проруска пропаганда, се опитват да прикрият реалния си източник на новините, но някои от тях се обявяват открито в подкрепа на Русия. „В това отношение има два вида медии: прокремълски, чиято програма е открито проруска и позициите им не са прикрити, и т.нар. антилиберални етнонационалистически медии, които представят себе си по различни начини, но изпращат същите послания като първата група“, поясни Кинцурашвили.

Основните послания на подобни медии срещу Запада включват позиции срещу идентичността, човешките права и ценности, но и срещу НАТО, САЩ и ЕС като цяло. По отношение на НАТО например се е наблюдавало по-слаба обществена подкрепа към присъединяване, съвпадащо със засилване на антинатовски послания в медиите, поясни тя.

Според експерта основните пропагандни методи на тези медии са разпространение на дезинформация и фалшиви новини, на конспирация и демонизация, на съветски митове. Освен това обаче често се среща манипулация на снимки и видеа, а се използва и техника, в която се представя фалшива дилема за избор.

За разлика от Грузия според оценките на световни организации, включително Freedom House, медиите в Армения не са свободни и Русия има много силно влияние, заяви Гегам Варданян, главен редактор на Media Initiatives Center в Армения.

Телевизията продължава да бъде основният източник на информация в страната, но тя все още е под контрола на властите, които определят какво да излъчват и какво да говорят телевизионните канали, обясни експертът. Проблем е, че публична информация за реалните собственици на телевизиите в Армения липсва, макар че неофициално се знае кои са те и какви връзки имат било то с президента, някой олигарх или политическа партия.

Интернет медиите напоследък се разрастват с покритие в страната от над 60% и са малко или много свободни, допълни той. Печатните медии обаче са във все по-голям упадък.

Интересното според Варданян е, че при население от 3 млн. души в страна, също толкова голяма диаспора от арменци има и в Русия, която всъщност представлява руските интереси в Армения. Така Русия има силно икономическо влияние в страната, особено в енергетиката и телекомуникациите, каза Варданян.

„Всъщност Русия дори няма нужда да има инвестиции на медийния пазар в Армения, защото има други инструменти за влияние и пропаганда, а и все още няма проблеми с идеологията в страната като цяло“, заяви той. Пример за влияние на Кремъл е уебсайтът Спутник, който представя изцяло руската програма и послания.

Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Само дето не става ясно, престъпление ли е, ако руски компании притежават медии в чужди държави? Кои правила и регулации определят руската собственост в България, например, като незаконна или противоречаща на некви принципи? Русия е една от държавите-основателки на ООН, един от петте постоянни члена на СС на ООН, пълноправен член на СТО, страна по всички международни договори и конвенции... Какъв е проблемът, че както всички останали, и руски компании работят в чужбина и участват на пазара? Какви закони нарушават, та се вменява в тази статия презумпцията за някаква нередност от това, че некои медии могат да имат и руски собственици? Защо могат да са всякакви други, но не и руски? И защо Русия да няма право да си прокарва интересите? На информационния пазар също има конкуренция на стока - всеки предлага, а потребителят избира какво да си купи...? На който не му харесват руските медии, просто ги пропуска, нали? Защо е тоя ан^ал^лиз и тоя скимтеж, бре Тошкова? Айде, соросогрантаджията Галев - там е ясно... Ама вие, чия собственост сте и чии интереси прокарвате с редовните фейкове тук, в това число и настоящата по мия? Всъщност, видно и от нея, няма руски медии в България, ама заглавието вика, че пак руснаците ни владеят... некак си... не знаем как, ама все пак.... А всъщност плоскоглавите четат само заглавията и затова често вашите заглавия немат нищо общо със статиите под тях - това не е ли чиста проба фейк нюз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
SickSix
преди 6 години
Неизвестен собственик на водеща медиа, в която и да е страна по света е нещо притеснително, не толкова за простолюдието, а най вече за управляващите в страната, освен ако разбира се самите те я управляват... "грух грух" :) Дори неизвестен не е правилният термин, по скоро умишлено прикрит. Така и така сме на темата, инвесторчето кой го държи ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
0pk
преди 6 години
За сметка на американския контрол, дето баш си е пряк :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още