IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Лидерите в света по R&D разходи

Разходите за научноизследователска и развойна дейност са от изключително значение, ако компаниите искат да се развиват

11:57 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дори понякога да изглежда лесно, за да се промени една компания и да се възползва от напредничавата си визия, новите продуктови категории и патенти, се изискват много усилия. Организациите трябва да са проактивни, за да придобият някак тези иновации и свързания с тях интелектуален капитал, коментира VisualCapitalist.

За много установени компании няма друг избор, освен да купуват иновативни стартъпи чрез сливания и придобивания и така да се насочат към иновации. Това, разбира се, понякога идва за сметка на сериозни суми. Има обаче и компании, особено в технологичния, автомобилния и фармацевтичния сектор, където иновациите са част от ДНК-то на организацията, на управленските ѝ решения и новонаетите таланти.

Глобалните лидери в разходите научноизследователска и развойна дейност (R&D)

Тези компании, които искат да достигнат до иновациите на вътрешно ниво, трябва да заделят сериозни средства за проучвания и развитие.

Днешната графика разглежда страните, които влагат най-много средства в R&D като процент от БВП и абсолютна стойност, както и компаниите, които са похарчили най-много за R&D през последните 12 месеца.

Важно е да се отбележи, че средствата, заделени за R&D, са като всяка друга инвестиция – парите могат да бъдат ползвани мъдро или просто да бъдат разпръснати за инициативи, които не се отплащат. Въпреки това разходите за R&D представляват приблизителна парична оценка за глобалните иновации.

R&D разходи по страна

Глобалните R&D разходи са силно концентрирани в страните от Г20. Общо те формират 92% от всички R&D разходи и 94% от всички патенти, давани от американската служба по патенти.

Ако разгледаме R&D разходите като процент от БВП, Южна Корея е безпрецедентният лидер с 4,23%. Малко след нея, на второ място е Япония с 3,29%, а на трета позиция е Германия с 2,93%. Едва след тях се нареждат САЩ с 2,79%, следвани от Франция с 2,22%.

От гледна точка на абсолютната стойност обаче, огромните икономики заемат своите места като лидери.

По този показател САЩ се оказват на първо място с 463 млрд. долара, следвани от Китай с 377 млрд. долара и Европейския съюз с 346 млрд. долара. Япония спада до четвърта позиция със 155 млрд. долара, а Южна Корея е чак на пето място с едва 74 млрд. долара.

R&D разходи по компания

Разглеждайки отделните фирми, в топ 5 на компаниите по R&D разходи попадат най-вече такива от технологичния сектор. Лидер в това отношение е Amazon със 17,4 млрд. долара. На второ място е единствената компания извън технологичния сектор в топ 5 – Volkswagen с 15,1 млрд. долара, следвана от Alphabet с 14,5 млрд. долара. На четвърта и пета позиция с по 12,8 млрд. долара са Intel и Samsung.

Интересното е, че нещата не винаги са изглеждали така. Само до преди 10 години компаниите, заделящи най-много средства за R&D, бяха фармацевтичните гиганти като Pfizer или автомобилните производители като GM и Volkswagen.

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още