IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber губи ценен кадър, но увеличава приходите си

Гаутам Гупта, който ръководеше финансовия отдел, се отправя към "нови предизвикателства"

13:33 | 01.06.17 г.
Uber губи ценен кадър, но увеличава приходите си

Приходите на компанията за споделено пътуване Uber Technologies са се увеличили до 3,4 млрд. долара през първото тримесечие, а загубата се е свила, въпреки че стотици хиляди хора изтриха приложението ѝ от своите телефони, пише Bloomberg.

Освен това компанията обяви, че нейният финансов ръководител Гаутам Гупта напуска поста си. Гупта, който де факто служеше като главен финансов директор, макар че никога не получи това звание, помагаше при срещите с инвеститорите и за управлението на финансовия екип. Но от страна на служителите и инвеститорите постоянно имаше въпроси дали той има достатъчно опит, за да ръководи Uber при евентуално първично публично предлагане. Сега компанията обяви, че си търси истински главен оперативен директор, който може да се справи с Wall Street.

Uber се сблъска със серия от публични кризи през тази година. Хаштагът #DeleteUber се наложи в Twitter, а потребителите започнаха да премахват приложението от телефоните си в знак на протест срещу връзките на фирмата с американския президент Доналд Тръмп. В отговор главният изпълнителен директор Травис Каланик напусна борда от съветници на държавния глава.

След това Bloomberg публикува видео, на което се вижда как Каланик се кара с шофьор на Uber. Във връзка с този случай изпълнителният директор заяви, че ще потърси лидерска помощ.

Същевременно Uber си търси главен оперативен директор и е въвлечена в съдебно дело, заведено от Alphabet във връзка с технологията за автономни коли.

Базираният в Сан Франциско стартъп отчете 708 млн. долара загуба за първото тримесечие. Сумата се свива спрямо предходния период, когато беше 991 млн. долара. Способността на Uber да увеличава приходите си и да намалява загубата, дори на фона на редицата изтривания на приложението ѝ, отразява глобалната природа на бизнеса ѝ - повечето изтривания са направени в САЩ.

Оценената на 69 млрд. долара компания успя да набере 15 млрд. долара финансиране в рамките на 7-годишната си история. Uber заяви, че има 7,2 млрд. долара в кеш. През четвъртото тримесечие фирмата се радваше на 6,9 млрд. брутни резервации и нетни приходи в размер на 2,9 млрд. долара.

За цялата 2016 г. глобалната ѝ загуба, като се изключи бизнесът в Китай, достигна 2,8 млрд. долара. Компанията загуби поне още 1 млрд. долара в Китай през миналата година.

В писмото, с което обявява на останалите служители напускането си, Гупта посочва, че си тръгва, за да се присъедини към друг стартъп в Сан Франциско на позицията главен оперативен директор, като “ще поеме ново предизвикателство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още