IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla придобива Grohmann Engineering, за да увеличи производството на коли

Американската компания иска да увеличи производствения си капацитет до 500 хил. превозни средства през 2018 г.

18:32 | 08.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската компания Tesla Motors, която произвежда електромобили, обяви, че придобива германската Grohmann Engineering, която разработва автоматизирани производствени системи за батерии и горивни клетки. Сделката се случва в момент, в който базираната в Калифорния компания се опитва да разшири своето производство повече от шест пъти до 2018 г., предава Ройтерс.

Grohmann Engineering помогна на конкурентите на Tesla - Daimler и BMW - да изградят производствени мощности за направата на батерии за електромобили.

От своя страна Tesla се опитва да повиши своя глобален производствен капацитет до 500 хил. превозни средства през 2018 г. от очакваните 80 хил. тази година. Нейният основен завод се намира във Фримонт, Калифорния

“Към днешна дата сме увеличили темпа на производството на нашия завод във Фримонт с 400% за четири години и очакваме придобиването да ускори този процес”, коментира Tesla в блога си.

След придобиването, което трябва да бъде одобрено от регулаторите в Германия, част от елементите от автоматизираните системи за производство на Tesla ще бъдат проектирани и създавани в близост до германската граница с Холандия и Люксембург.

Сделката, чиито финансови параметри не са разкрити, се очаква да доведе до откриването на над 1000 работни места за инженери и технически работници през следващите три години, посочва Teslа. В момента Grohmann има 700 служители.

Tesla придобива 74,9% дял от компанията от нейния основател и мажоритарен собственик Клаус Грохман. Останалите 25,1% принадлежат на фирмата за дялово инвестиране Deutsche Beteiligungs (DBAG).

Grohmann Engineering ще бъде прекръстена на Tesla Grohmann Automation, след като сделката бъде приключена. Последното се очаква да се случи през 2017 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още