IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP Enterprise отделя софтуерните си активи и ги слива с Micro Focus

Американската компания се насочва в други ключови за нея области

19:47 | 08.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Hewlett Packard Enterprise (HPE) ще отдели и слее своите софтуерни активи с британската компания Micro Focus International в сделка на стойност 8,8 млрд. долара, обявиха компаниите, цитирани от Ройтерс.

Ходът е част от плана на главния изпълнителен директор на HP Enterprise Мег Уитман да промени стратегията на компанията и да я насочи в няколко ключови области, като съхранението на данни, съвместната работа и технологичните услуги, откакто компанията се отдели от производителя на компютри и принтери HP Inc.

Сделката с Micro Focus, софтуерна компания, базирана във Великобритания, беше обявена заедно с последния отчет за тримесечието на HPE. През третото фискално тримесечие HPE е генерирала нетни приходи в размер на 12,2 млрд. долара, което е с 6% по-малко от 13,1 млрд. долара, отчетени година по-рано.

Това се случи в същия ден, в който Dell и EMC завършиха сливането си – сделка, която обединява двамата най-големи конкуренти на HPE.

Трансакцията се очаква да бъде освободена от данъци за HP. Micro Focus ще плати 2,5 млрд. долара в брой на HPE, а акционерите на HPE ще притежават 50,1% от обединената компания. Тя ще оперира под името Micro Focus и ще бъде управлявана от мениджърите на HPE. Последната ще трябва да плати 700 млн. долара еднократни разходи, свързани с отделянето на активите.

Чрез сделката HPE изпраща една от британските фирми, които купи, обратно там, откъдето е започнала.

HPE придоби част от софтуерното си портфолио посредством сделка за 10,3 млрд. долара за британската Autonomy през 2011 г. Това трябваше да бъде централната част от насочването на американската фирма към софтуера.

По-късно HP отписа три четвърти от стойността на компанията, обвинявайки мениджърите на Autonomy в лошо финансово управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
сега е момента да кажа ... аз казах ли ви !!! :) още ще дълбаят дъното.DELL EMC е едно вече :):) и прави същите неща като HPEa Dell Inc e конкурент на HP... виж до какво води бюрократщината :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Остана ли някой с който не са се сляли? CSC микрофокус.....Иначе как DELL и EMC конкурират HPE... явно нещо съм изпуснал. По-скоро конкурират HP според мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още