IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Huawei за първото полугодие скочиха с 40%

Компанията очаква да запази инерцията, която вече е набрала, до края на годината

11:52 | 25.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Huawei Technologies, един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване в света, отчете 40% ръст на приходите от продажби през първото полугодие и заяви, че ще запази вече набраната инерция през тази година, предава Ройтерс.

Приходите от продажби за първите шест месеца на 2016 г. достигнаха 245,5 млрд. юана (36,8 млрд. долара), обяви компанията в официално изявление. Оперативният ѝ марж обаче е спаднал до 12% от 18% през предишното полугодие.

"Постигнахме стабилен растеж в трите области на бизнеса ни, благодарение на добре балансираното ни глобално присъствие“, коментира главният финансов директор Сабрина Менг, визирайки телекомуникациите, потребителските устройства и бизнеса, насочен към услуги, предоставяни на компании.

По-рано тази година фирмата си постави за цел да генерира 75 млрд. долара приходи за 2016 г. Миналата година Huawei отчете 30% ръст на приходите през първата половина на годината.

Третият най-голям производител на смартфони в света по продажби, след Samsung Electronics и Apple, се опитва да се конкурира с двата гиганта не само в Китай, но и на чуждестранни пазари, като Европа и Близкия изток, пише Wall Street Journal.

Резултатите идват на фона на забавянето на търсенето на продуктите за мрежи за телекомуникационни оператори, тъй като все повече клиенти използват четвърто поколение безжични мрежи.

И все пак Huawei се опитва да продава повече софтуер и услуги на операторите, които вече са инсталирали базови станции и друг хардуер. Тези усилия изглежда се отплащат, тъй като приходите на фирмата от този бизнес продължават да растат, твърдят анализатори. Същевременно Huawei не предоставя разбивка на приходите на отделните сегменти на своя бизнес.

През последните няколко години бизнесът на фирмата със смартфони се развива бързо, докато компанията разширява дейността си на европейски пазари като Италия и Испания, както и в Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

През първото фискално тримесечие продажбите на смартфони на Huawei нараснаха с 59% до повече от 28 млн. бройки, докато пазарният ѝ дял в световен мащаб се увеличи до 8,3% от 5,4% година по-рано, сочат данни на Gartner.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 7 години
те не са от европейския съюз, пък продажбите им в европа растат?..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още