IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber спира услугите в Унгария

Приет от правителството закон затруднява дейността на компанията за споделени пътувания

13:40 | 13.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	По време на блокадата през януари 2016 г. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

По време на блокадата през януари 2016 г. Снимка: архив, Ройтерс

Американският технологичен стартъп Uber Technologies Inc. ще преустанови услугите си в Унгария от 24 юли, след като правителството реши да приеме закон, който позволява на властите да блокират достъпа до мобилното приложение и да глобяват медии за промотирането му, пише Bloomberg.

Базираната в Сан Франциско Uber съобщи по-рано, че унгарските шофьори са лицензирани и отговарящи на данъчното законодателство.

„Към този момент ние и нашите близо 1 200 унгарски партньори не можем да предоставяме услугите заради новите регулации, които заклеймяват иновациите и предприемачеството“, коментира регионалният мениджър на Uber за Централна и Източна Европа Роби Казам.

„Надяваме се това прекратяване да е временно и бъдещият диалог в Унгария за споделената икономика да бъде по-всеобхватен и далновиден“, добавя той.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан зае страната на традиционните водачи, чийто бизнес модел бе накърнен от дейността на компанията за споделени пътувания. Таксиметровите шофьори в Будапеща са задължени да следват стриктни правила относно предоставяните услуги, включително регулиране на цените и ограничения относно възрастта и вида на автомобилите, които могат да използват.

Няколко пъти тази година таксиметровите шофьори блокираха трафика в столицата, тъй като протестираха срещу Uber. Според тях компанията нарушавала местните регулации относно превоза на пътници.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още