IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Hon Hai подсказват за проблемите на пазара на смартфони

Компанията отчете 9,2% спад на печалбата си за първото фискално тримесечие

18:13 | 12.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбата на Hon Hai Precision Industry за първото ѝ фискално тримесечие е спаднала с 9,2%. Това е ново доказателство, че проблемите на световния пазар на смартфони може би се задълбочават, пише Bloomberg.

Основният доставчик на смартфоните на Apple - iPhone, обяви, че нетната му печалба за тримесечието се е свила до 27,6 млрд. тайвански долара (849 млн. щатски долара). За сравнение средната прогноза на анализаторите беше за 28,3 млрд. тайвански долара. Оперативният марж пък е спаднал до 3,69% от 3,81% година по-рано.

Hon Hai е поредният играч на пазара на смартфони, който отчита разочароващи резултати, докато индустрията преживява най-тежката си криза в историята.

Цената на акциите на компанията се понижи с повече от 9% от началото на годината. .

“Очакваме печалбата на Hon Hai да остане същата спрямо нивото от 2015 г. заради натиска върху маржа”, коментира миналия месец Кайли Хуанг, анализатор на Daiwa Securities Group.

Hon Hai, част от Foxconn Technology Group, получава половината от приходите си от Apple и печелеше от нарастващата употреба на смартфони. Но продажбите в индустрията могат да спаднат за първи път през тримесечието, завършващо през март, тъй като пазарите стават все по-наситени. Всичко това доведе до факта, че Apple отчете първия спад на приходите си от 13 години.

Продажбите на Hon Hai са спаднали с 8,5% през април, обяви компанията по-рано тази седмица. Тя не разкрива по-подробни данни за приходите, нито пък прогнози.

Foxconn поема контрол върху японската компания Sharp, за да създаде нови източници на приходи, но придобиването ще ѝ донесе и продукти, които не носят голяма печалба, като дисплеите.

“Малко вероятно е Hon Hai да успее да върне Sharp към успеха в близко бъдеще поради факта, че процесът на интеграция отнема много време”, обясни Хуанг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Тези, които са чели моите коментари за пазара на смартфони и са избягвали покупката на активи в технологичния сектор свързан с умни, полуумни, глупави и други телефони не са загубили парите си. Секторът ще се продължи да се срива поради дефицит от системен характер - липса на възможност за използване на технологичните мощности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още