IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките са добре пазени и не са приоритет при кибер атаки, смята експерт

Само 30% от компаниите са адекватно защитени, предупреди Ясен Танев

10:25 | 09.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само 30% от компаниите са адекватно защитени, заяви  експертът по киберсигурност Ясен Танев пред Bloomberg TV Bulgaria. По негови данни секторът на здравеопазването е най-интересен за хакерите, след него се нареждат държавните администрации с данните на гражданите. Енергетиката е на трето място, а банките са едва на пето.

Финансовите институции отдавна са много добре пазени и за това интересът на киберпрестъпниците към тях не е голям, каза още експертът по повод заплахите на "Анонимните", че ще атакуват централните банки.

"Атака над централните банки е политически акт. Удряйки централната банка, те удрят главата на една система и лесно се създава паника за масовия потребител. Това е най-лесният начин да създадете неувереност в една система", категоричен е Танев.

Той препоръчва да се спазва "цифрова хигиена", когато се споделят данни в електронното пространство и задължително да бъдат правени бекъпи на данните, един от които задължително да е офлайн. 

"При киберсигурността има три елемента, които са много важни. Личното участие – ако не спазваме цифрова хигиена, каквато и регулация да има, не би ни помогнала. Затова е добре да се архивира на три места, на две медии. Ако нямате офлайн медия, нямате нищо", категоричен е експертът.

Той посочи, че на второ място по важност е Националната стратегия за киберсигурност, а на трето - международното сътрудничество. 

Пълния коментар по темата можете да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още