IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокадата на WhatsApp в Бразилия изтрая само няколко часа

Блокирането на комуникациите е "много страшно в една демокрация", коментира Марк Зукърбърг

09:36 | 04.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Марк Зукърбърг. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Марк Зукърбърг. Снимка: архив Ройтерс

Чат услугата на Facebook за мобилни съобщения WhatsApp започна отново да функционира в Бразилия няколко часа след блокирането ѝ, след като апелативен съдия отмени решението на друг съдия за блокиране на популярното мобилно приложение, използвано от над 100 млн. бразилци, съобщи Ройтерс.

WhatsApp беше спряна в 14 ч. местно време в понеделник, след като съдия в град Лагарто, в североизточния щат Сержипи, нареди на петте мобилни оператора в страната да блокират достъпа до приложението за 72 часа. Причината за това решение не беше обявена публично. Съдията обаче обвини социалната мрежа, че не е предоставила информация на властите за местна банда наркотрафиканти. Петте мобилни оператора в страната изпълниха съдебното решение, за да избегнат глоба от 500 000 реала (127 000 евро) на ден.

Забраната беше вдигната след около 24 часа, когато съдия взе решениер след като разговаря с адвокатите на WhatsApp. Около 100 млн. души бяха засегнати от случилото се.

Блокирането на WhatsApp разгневи много хора в Бразилия, където над 90 процента от устройствата с Android имат инсталирано безплатното приложение.

Междувременно и главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг призова бразилците да изискат чат услугата WhatsApp, притежавана от неговата компания, никога повече да не бъде блокирана в страната, както се случи за втори път за последните пет месеца.

В публикация в своята страница във Facebook американският милиардер и основател на Facebook призова бразилците да се съберат пред сградата на Конгреса в столицата в сряда и да протестират в полза на опазване на интернет услугите от възможности за блокиране от страна на властите.

"Вие и вашите приятели можете да помогнете това да не се случва повече и се надявам да се ангажирате с идеята“, написа Зукърбърг. Освен това публикува линк към петиция, посочваща, че усилията за блокиране на комуникацията са „много страшни в една демокрация“.

Случилото се показа нарастващото обтягане на отношенията между компаниите и властите по отношение на опазването на личните данни и използването на социалните мрежи за събиране на информация за потенциални криминални дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още