IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Daily Mail показва апетит към активите на Yahoo

Компанията има за цел да засили позициите си на американския медиен пазар

12:41 | 11.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската медийна компания Daily Mail се оказа сред кандидатите за придобиването на активите на Yahoo, които са обявени за продажба. По този начин компанията се присъединява към голяма група от заинтересовани фирми, които до 18 април трябва да отправят първичните си оферти, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Компанията майка на Daily Mail, британския вестник и глобален таблоиден уебсайт, води преговори с няколко компании за дялово инвестиране за отправянето на оферта към Yahoo, допълват източниците. Dialy Mail & General Trust, чийто основен интерес е към активите на онлайн гиганта в сферата на новините и медиите, е един от близо 40-те играчи, които са показали интерес към уеб портала.

Yahoo вече е провела срещи с Verizon, IAC/InterActiveCorp и CBS, посочва един от източниците. Daily Mail все още не се е срещнала с директорите на Yahoo. Verizon, която притежава AOL, се опитва да подсили своя бизне с дигитални медии и реклама. Компанията е смятана за фаворит за сключването на сделката с Yahoo според много от директорите и анализаторите, които следят процеса на продажба.

Вероятната оферта на Daily Mail може да е в два варианта, посочват източниците, запознати с въпроса. При единия сценарий фирма за дялово инвестиране ще има за цел да придобие изцяло операциите на Yahoo в САЩ, а Daily Mail ще се сдобие единствено с активите в сферата на медиите и новините. В тях влизат Yahoo Finance, Yahoo Sports, Yahoo News и видео операциите. Yahoo насочи вниманието към този бизнес през февруари, когато спря седем свои дигитални списания, включително сайтове, посветени на храната, родителството и здравето.

Другият сценарий предполага фирма за частно инвестиране да придобие Yahoo и да слее нейните медийни и новинарски активи в нова компания, която ще включва онлайн активите на Daily Mail – DailyMail.com и Elite Daily, посочват източниците. Mail ще управлява тази фирма и ще има по-голям дял, отколкото при първия сценарий.

Mail води преговори с половин дузина фирми за частно инвестиране, които да ѝ помогнат с финансовото оформяне на предложението. В този списък влиза и General Atlantic, твърди източник. Говорителят на компанията обаче отказва да коментира въпроса.

 

 
Data curated by FindTheCompany

Придобиването на новинарските активи на Yahoo може значително да увеличи присъствието на Daily Mail в САЩ, където тя пусна версия на своя уебсайт през 2012 г. От тогава агресивната смесица от създаването на новини, отразяване на живота на знаменитостите и отразяването на скандалите, го направи топ новинарски сайт с 66,7 млн. уникални посетители в САЩ през февруари според comScore.

 

Други фирми, които също са изразили интерес към Yahoo, са Time Inc. и фирмите за дялово инвестиране TPG и KKR &Co. Microsoft води преговори с компании за дялово инвестиране за осъществяването на финансова помощ за придобиването, сочат източници, запознати с процеса. Google е разгледала възможностите, но е малко вероятно да отправи оферта, посочва източник.

Говорителят на Yahoo отказва да коментира процеса на продажба. Представители на IAC и Verizon също не желаят да коментират. Говорителят на CBS пък не е отговорил на заяката за коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още