IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото тримесечие на 2016 г.: без нито едно технологично IPO в САЩ

Пазарните сътресения са спрели 22 технологични IPO-та в страната

10:12 | 04.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато една компания става публична, понякога благоразумието е най-смелата постъпка, коментира Venture Beat.

През първото тримесечие на 2016 г. на пазарите в САЩ не е направено нито едно първично публично предлагане (Initial Public Offering, или IPO) в технологичния сектор, разкрива доклад, представен миналата седмица от Dealogic. Последния път, когато се случва подобно нещо, е преди седем години в месеците след срива на Lehman Brothers и с началото на Голямата депресия.

Този път положението е различно. През първите три месеца на тази година американските фондови пазари като цяло бяха волатилни. Акциите на много технологични компании – Facebook, Amazon, Google и други, сериозно потънаха в началото на февруари, преди да се възстановят през останалата част на тримесечието.

Изправени пред тези смущения, 22 технологични компании са подали документи, за да станат публични, но изглежда са блокирали регистрацията си, изчаквайки пазарите да се подобрят, или поне стабилизират, за да успеят да привлекат нужния капитал. Ако условията скоро не се подобрят, някои от тези компании вероятно ще се откажат от публичните пазари и ще осъществят собствените си амбиции за растеж с други средства. Тези компании, чиито инвеститори искат възвращаемост сега обаче, нямат голям избор, освен да се подготвят за придобиване. А имайки предвид факта, че вероятните им бъдещи собственици са обект на същите тези пазарни сътресения, пътят им съвсем не е сигурен.

Междувременно някои от най-ярките частни компании, т. нар. „еднорози“, като компанията в сферата на сигурността Okta, доставчика на корпоративен софтуер AppDynamics и стартъпа в областта на финансовите технологии SoFi, стоят в периферията – поне засега.

Според VB Profiles компаниите, отложили IPO, представят най-различни технологични области - от биотехнологии през подобряване на оперативното представяне до нанотехнологии. Общо тези 22 компании – много от които са малки със скромни суми инвестиран капитал, търсят начини да привлекат около 1,5 млрд. долара, базирайки се на обявените в документите данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още