IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Наближаващият край на победната серия на Apple

Въпреки рекордната печалба за последното тримесечие очакванията са компанията да поеме надолу през следващите три месеца

12:41 | 30.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Във вторник Apple отчете най-високата печалба за тримесечието, задминавайки всяка друга компания в историята. Тя е постигнала печалба от 18,4 млрд. долара за трите месеца до 26 декември, 2015 г., с което би собствения си рекорд от предишната година с няколко милиона долара. Това обаче вече е в миналото, коментира Economist.

Въпросът в момента е как Apple ще се представи през следващото тримесечие. Благодарение на сътресенията на развиващите се пазари, основно в Китай, където компанията прави една четвърт от продажбите си, очакванията са приходите за тримесечие да се понижат с около 11% на годишната база. Това ще отбележи края на забележителната серия на Apple – 51 поредни тримесечия с ръст на приходите, и то точно преди да завърши новата си централа на стойност 5 млрд. долара.

Богатството на Apple се дължи основно на iPhone, който формира около две трети от приходите ѝ. През последните десет години компанията е продала 900 млн. iPhone-а, както и 350 млн. iPod-а, 300 млн. iPad-а и 140 млн. персонални компютри Mac. Прехваленият умен часовник вероятно е продал около 12-15 млн. броя от представянето си през април, допринасяйки с около 4 млрд. долара за приходите.

Въпреки това Apple сега се движи към нова повратна точка – 1 млрд. активни устройства за последните 90 дни. Ако към това добавим купчината пари в размер на 150 млрд. долара - „майката на всички счетоводни отчети“ по думите на главния изпълнителен директор Тим Кук, компанията ще продължи да бъде в крепко здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още