IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от iPhone за тримесечие са по-високи от тези на Android от старта му

Данните представляват рядко разкритие за резултатите от бизнеса на Android

15:50 | 22.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Android е генерирала 31 млрд. долара приходи, откакто Google придоби мобилната оперативна система през 2005 г., посочва един от адвокатите на Oracle във федералния съд във връзка с течащо дело между двата технологични гиганта, пише Quartz.

Анет Хърст, един от адвокатите на Oracle, обяви на 14 януари, че Alphabet, компанията майка на Google, е изкарала 22 млрд. долара печалба от Android, пише Bloomberg. Въпреки това не е ясно за какъв период е генерирана тази печалба.

Oracle съди Google за използването на нейния Java софтуер за разработването на Android, която беше пусната на пазара през 2008 г., без да плаща за това.

Данните представляват рядко разкритие за финансите, свързани с Android. Като цяло Google пази добре детайлите, свързани и с другите си подразделения като YouTube. Oracle не посочва как точно е изчислила сумата. 

Ако тя е вярна, това би означавало, че от старта си досега Android е генерирала по-малко приходи от iPhone през тримесечието, завършило на 30 септември – последния отчетен период. Тогава Apple обяви, че е генерирала продажби за 32,2 млрд. долара.

Разбира се, това сравнение не е обичайно, тъй като Apple печели от продажбата на хардуер, докато Alphabet междувременно печели от своя магазин за приложения и рекламите в Google, които се показват на телефоните с Android. (Приходите на Apple от iPhone не включват продажбите от магазина ѝ за приложения, тъй като те влизат в частта с услугите в отчетите на компанията).

Несъответствията като цяло подчертават фундаменталните разлики между бизнес моделите на Google и Apple. Android притежава 84,7% дял от пазара на мобилни операционни системи през третото тримесечие на 2015 г., докато iOS на Apple имаше 13,1%, сочат данни на Gartner.

Google не е потвърдила достоверността на данните и не е открита веднага за коментар. Компанията посочва, че информацията по делото е „изключително чувствителна“ и подобно „публично обявяване може да има значителни негативни ефекти върху бизнеса на Google”. Във връзка с това се е обърнала към съдията, който да ограничи информацията, която да бъде разкрита публично.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
pantaleev
преди 8 години
Тази статия е поредната безмислица. Какво сравняваме круши с мотики. Андроид е софтуер, докато iPhone е хардуерно устройство + софтуер. Ама да се намират приказки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още