IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung SDI ще трябва да продаде 5 млн. акции от друга компания на Samsung

Според властите три от кръстосаните акционерни вериги на конгломерата са се засилили след сливане през септември

16:53 | 27.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Южнокорейският конгломерат Samsung Group заяви в неделя, че подразделението му за производство на батерии Samsung SDI ще продаде акции за 622 млн. долара от друго подразделение на компанията майка – Samsung C&T, за да се съобрази с регулаторните изисквания, съобщава Ройтерс.

Комисията за лоялна търговия на Южна Корея заяви по-рано през деня, че Samsung Group трябва да отслаби или да прекъсне три от кръстосаните си акционерни вериги, които счита за засилени след сливане на акции през септември.

Решението засяга дела на Samsung SDI в Samsung C&T, която преди бе известна като Cheil Industrries преди да приеме името на строителната компания, с която се сля. SDI притежава акции и в двете компании преди сливането, като според Комисията за лоялна търговия сделката е увеличила акциите на SDI в три вериги – две, включващи SDI и Cheil, и една, включваща SDI и строителното ѝ подразделение. Това е в противоречие с южнокорейското законодателство.

Samsung SDI има срок до 1 март 2016 г. да продаде дела си от 2,6 % в Samsung C&T, който според цената на акция при затварянето на борсата в четвъртък се оценява на 727,5 млрд. вона (621,8 млн. долара). Другият вариант е Samsung Group да прекъсне изцяло и трите вериги. SDI в момента притежава 4,7-процентов дял в C&T.

Решението може да натежи върху цената на акциите на Samsung C&T, но няма да застраши дела на фамилията Лий над компанията или над по-голямата компания майка. Реалният лидер Джей Лий и братята му контролират почти 40% от компанията чрез директни акции и акции, държани от трети лица, включително филиали.

Говорител на Samsung Group заяви, че SDI ще се съобрази, освобождавайки се с 5 млн. акции на Samsung C&T и ще обмисли възможности за минимализиране на потенциалното влияние на пазара чрез продажба на акции. Тя заяви, че SDI обмисля да поиска от регулаторите удължаване на срока за продажбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още