IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на Oracle за печалбата ѝ не се оказа впечатляваща

След обявяването на очакванията акциите на компанията поевтиняха с над 1%

09:53 | 17.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на бизнес софтуер Oracle обяви в сряда прогнозата за печалбата си за третото тримесечие, но тя не съвпадна с очакванията на анализаторите. В резултат от това цената на книжата на компанията спадна с над 1% по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Прогнозата на компанията за третото тримесечие е за печалба от около 63-66 цента на акция, като приходите ще запазват нивото си или ще нараснат с 3%, което означава, че ще достигнат диапазона 9,33 млрд. - 9,61 млрд. долара. Промяната на фокуса на компанията от лицензирането на софтуер към базирани в облака абонаменти сви нейните маржове, коментира агенцията.

Средната прогноза на анализаторите бе за печалба от 65 цента на акция и приходи от 9,28 млрд. долара.

Подобно на други утвърдени технологични компании Oracle насочва бизнеса си към базирания в облака модел, като предоставя подобни услуги посредством центрове на данни, вместо да продава софтуер, както досега.

През второто тримесечие, което приключи на 30 ноември, приходите от софтуер за облачни услуги и платформени услуги нараснаха с 34% до 484 млн. долара.

Общите приходи спаднаха с 6,3% до 8,99 млрд. долара, като не оправдаха очакванията на анализаторите за 9,06 млрд. долара, посочва Thomson Reuters I/B/E/S.

Нетната печалба на Oracle спадна до 2,2 млрд. долара, или 51 цента на акция, от 2,5 млрд. долара, или 56 цента на акция, година по-рано.

Като се изключат някои елементи, тя е спечелила по 63 цента на акция, надминавайки очакванията за 60 цента на акция.

До приключването на търговията в сряда акциите на Oracle бяха отбелязали 13,5% спад в цената си от началото на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Тая работа с облака е тегава за Oracle, които са свикнали да продават лицензи като кашони. Лиценза е чиста печалба и доста по-лесно се обосновава и продава. Облакът е услуга и има значителни разходи за нейната реализация, а Лари тази дума (разходи) не я обича
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още