IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Спасяването на света е по-важно от продажбите на електромобили

Бизнесмените се опитват да намерят своето място в дискусиите за а климатичните промени

12:54 | 04.12.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Продаването на електрически спортни коли е нещо добро, но това, което милиардерът Илон Мъск иска, е да спаси планетата, пише Bloomberg.

По време на презентация в Париж, посветена на климатичните промени, 44-годишният съосновател на Tesla Motors заяви, че регулаторните органи трябва да обезкуражават производството на въглеродни емисии, не само защото ще му помогнат да продава повече от автомобилите си на цени от 75 хил. долара и повече.

„Искам ли правила, които облагодетелстват моята компания? Дали е, защото искам да стана по-богат?“, попита Мъск публиката от няколкостотин студенти от Сорбоната в Париж. „Ако наистина се интересувах как да увелича нетното си богатство, никога нямаше да създам компания за електрически коли. Това щеше да е най-глупавият начин да инвестирам пари“.

След като делегатите от 195 страни се срещнаха на няколко километра северно от френската столица на конференция за климата на Организацията на обединените нации, а до 11 декември имат нелеката задача да съставят план за ограничаване на глобалното затопляне, Париж говори все повече как да стане зелен. А бизнесмените се опитват да намерят своето място в дискусиите.

Мъск не е единственият милиардер, занимаващ се с електрически автомобили, който се е превърнал в активист за опазване на природата. Винсент Болор от Франция, чиято компания Blue Solutions произвежда батерии за електрически превозни средства, спонсорира климатичната конференция COP21 и има цял парк от електрически трамваи, които транспортират участниците от мястото на срещата към известния булевард Шанз-Елизе в столицата.

"Показахме, че можем да осигурим решения, които да отговорят на притесненията за околната среда, за които COP21 има за цел да говори“, коментира Blue Solitions в изявление.

Болор инвестира в различни области - от товарни превози в Африка до медийни и рекламни компании във Франция. Той разполага с нетно богатство в размер на 5,4 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index и е 11-ият най-богат човек в страната.

Мъск е 85-ият най-заможен човек в света и има нетно състояние от 11,7 млрд. долара. Богатството си той е натрупал от продажбата на PayPal на eBay, средствата от която използва, за да инвестира в космическата си компания SpaceX и в производителя на електрически автомобили Tesla Motors. Мъск също така е председател на най-голямата компания за поставяне на соларни панели в САЩ SolarCity. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
ДА ,става въпрос за спасение на света и съм ги обобщил нещата като планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегне и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
KostadinovK
преди 8 години
Това е един от най-великите хора. Вземи прочети нещо преди да пишеш ..................( знаеш какво)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 8 години
странно, тоя май не работи в Русия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още