IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Sharp поскъпнаха след новината за евентуално намаляване на дълга му

Японски държавен фонд може да инвестира в технологичния гигант, ако кредиторите му отпишат част от задълженията му

13:10 | 24.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на затруднения технологичен производител Sharp поскъпнаха във вторник след новината, че кредиторите му вероятно ще се откажат от част от дълговете му, за да му позволят нови инвестиции, съобщава ВВС.

По време на сесията цената на акциите на компанията се вдигна с 35%, но след това се понижи и затвори с ръст от 13,7%.

Без да назовава източниците си, Kyodo News съобщи, че държавен фонд може да инвестира в Sharp, ако японските кредитори се съгласят да отпишат неназована сума от дълга му.

Kyodo заяви, че се очаква банките да обмислят плана наред с други опции.

През май компанията договори спасителен заем за 200 млрд. йени (1,7 млрд. долара) от банките и обяви нови съкращения на работни места.

Mizuho Bank и Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ предоставиха инвестиции от по 100 млрд. йени. Sharp получи и 25 млрд. йени от Japan Industrial Solutions, за да финансира „стратегията си за растеж на бизнеса“.

Спасителният заем бе вторият за компанията за последните три години и бе обявен, след като Sharp отчете по-големи от очакванията загуби за годината до март 2015 г.

Според японската медия ако задълженията на Sharp бъдат намалени, държавният Innovation Network Corporation of Japan, който бе създаден, за да повиши конкурентоспособността на японските компании, може да подкрепи затруднения бизнес на фирмата за производство на екрани с течни кристали (LCD).

Отделът отчете загуба от 12,7 млрд. йени (102 млн. долара) за тримесечието до септември. През октомври Sharp намали прогнозата си за печалба за годината до март 2016 г. до 10 млрд. йени от 80 млрд. йени.

Технологичният гигант, който произвежда телевизори, слънчеви панели, таблети и телефони, е изправен пред сериозна конкуренция от по-евтините тайвански, южнокорейски и китайски фирми за електроника.

Миналата седмица Sharp заяви, че иска от служителите си да купуват продуктите му в опит да повиши продажбите. Технологичният гигант каза още, че това не е задължително, но потвърди, че иска от служителите си да избират продуктите на компанията пред тези на конкуренцията.

Sharp обяви още планове за съкращаване на разходите, включващи продажба на централата на компанията в Осака и изтегляне на бизнеса с телевизори в Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още