IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са 15-те най-големи отхвърлени оферти в технологичния свят?

Google отхвърля оферта за 750 хил. долара през 1999 г. Днес пазарната му капитализация надхвърля 367 млрд. долара

12:38 | 28.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако попитате легендарния инвеститор Питър Тийл кой е най-важният момент в историята на Facebook, вероятно той ще посочи получената оферта за придобиване през юли 2006 г., коментира Visual Capitalist.

Тогава Yahoo отправя изгодно предложение за 1 млрд. долара към Facebook, а Питър Тийл, както и Джим Брейър, член на управителния съвет, са извикани на среща с изпълнителния директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг, за да решат как да отговорят на офертата.

„Както Брейър, така и аз смятахме, че вероятно трябва да вземем парите“, припомня си Тийл. „Но Зукърбърг започна срещата с думите „Това е някаква формалност, просто бърза среща на борда, не би трябвало да отнеме повече от 10 минути. Ясно е, че няма да продаваме“.

Тийл и Брейър смятат, че Facebook трябва да приеме парите. Зукърбърг, който тогава е едва на 22 години, е толкова убеден, че Yahoo не разбира стойността на компания, че отхвърля срещата просто като формалност. Тийл и Брейър в крайна сметка подкрепят Зукърбърг, а решението се отплаща обратно под формата на огромни дивиденти.

Пазарната капитализация на Facebook в момента е 288 млрд. долара, или 288 пъти повече от офертата на Yahoo през 2006 г.

Таблицата по-долу представя 15 оферти, които новопоявили се технологични компании отхвърлят. Гледайки от днешна перспектива, тя показва дали сделката е била „победа“ или „загуба“ от гледна точка на сегашната стойност на компанията.

Една от най-големите победи се случва през 1999 г., когато Google получава предложение за придобиване от уеб портала Excite за 750 хил. долара. Днешният технологичен гигант отхвърля офертата, а пазарната му капитализация в момента възлиза на 367,6 млрд. долара.

За сметка на това един от големите губещи е сайтът за социални новини Digg. През 2008 г. Google отправя оферта за придобиването му на стойност 200 млн. долара. Digg отказва предложението, но само четири години по-късно е придобит от Betaworks едва за 500 хил. долара.

Още интересни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още