IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да има стотици Силициеви долини

Страната насърчава създаването на технологични центрове по цялата си територия

13:13 | 23.08.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

“Възпламенете искрата на иновациите на стотици милиони хора”. Това призова през март китайският премиер Ли Къцян на всички равнища на управление.

Тъй като производството забавя темпа си, страната трябва да разчита на иновациите, особено на тези в дигиталната сфера, за нови източници на растеж, пише Bloomberg.

“Можете да забележите, че има две различни страни Китай. Едната е старият Китай, който забавя растежа си. Има и един нов Китай, който е задвижван от интернет”, посочва Ханс Тун, управляващ партньор в GGV Capital, компания за рисков капитал в Менло Парк, Калифорния. “Те трябва да накарат новия Китай да нарасне, за да се справи със забавянето на стария Китай”.

Резултатът от речта на Ли и други подобни изявления на правителството е, че общините в Китай са определили райони в своите малки и големи градове за специални високотехнологични зони, в които предприемачите могат да се радват на най-бърза интернет връзка, правителствена помощ за финансиране и достъп до софтуерни програмисти от близките университети. Подобни зони могат да бъдат създадени в много страни.

Забележителното за Китай са усилията, които полага. Към март 2015 г. 129 високотехнологични зони бяха получили одобрение от Държавния съвет.

“Дали всички те ще се превърнат в големи хъбове за иновации или технологии?”, пита Гари Ришел, основател и управляващ партньор в Qiming Venture Partner. Той посочва, че в САЩ има четири такива центъра - Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско (Силициевата долина) и Сиатъл.

“Може би Китай ще има осем”, допълва експертът. “Така че повечето от тях няма да успеят”.

Това желание за насърчаване на развитието на интернет не е гаранция за съживяването на икономиката на Китай, твърди Валънтайн Динг, управляващ директор на ATF Capital, която се фокусира върху инвестиции в технологичния сектор.

“Ако тези стартиращи компании не успеят да създадат реална връзка с потребителите, това ще доведе до още по-лоша картина на заетостта за местните жители, когато балонът се спука”, коментира още той.

Властите в Чанша, столицата на провинция Хунан, правят всичко по силите си, за да подхранват своята Силициева долина. Високотехнологичната зона там е 15 пъти по-голяма от Сентръл парк в Ню Йорк. Градът иска да привлече компании, които се фокусират върху нови материали, разработване на софтуер, производство на електроника и мобилни приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Ще им стигне ли силиция на тези или ще трябва да внасят пясък от Сахара и да го преработват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Първо писна ми вече от това следене в интернет!!! По 100пъти на ден ме проверяват дали съм аз. Кой ли ми чете глупостите и колко ли му плащат? Сега по въпроса "защо се смъква цената на акциите?" Отговор - Защото по този начин, големите пари стават още по-големи, а малките пари се стопяват!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
След като това е вярно защо китайския капиталов пазар се срива като кула от карти и местните комунисти тичат да го затворят, за да не се сринат цените на акциите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още