IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm съкращава 15% от работната си сила

Компанията обмисля разделянето на две, след като отчете по-слаби резултати за тримесечието

11:25 | 23.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Qualcomm прогнозира, че ще продаде между 170 млн. и 190 млн. чипа през тримесечието, което приключва през септември. Това е между 19 и 28% по-малко спрямо същия период година по-рано.

Компанията се радваше на добър старт в доставките на чипове за 4G мрежи. Но конкуренти като MediaTek успяха да си спечелят по-голям пазарен дял.

Samsung Electronics поставя още едно предизвикателство на пътя на Qualcomm. Южнокорейската компания губи дела си на пазара на смартфони заради Apple. Samsung използваше чипове на Qualcomm, но наскоро обяви, че планира да използва свои собствени в новия си телефон Galaxy S6.

Qualcomm очаква по-силни продажби в Китай след като плати 975 млн. долара, за да прекрати антитръстовото разследване в страната. Но властите в САЩ, Европа и Южна Корея също започнаха разследвания срещу компанията.

Моленкоф, който стана главен изпълнителен директор на Qualcomm миналата година, обеща да насочи разходите на компанията върху развитието на продукти, които могат да са по-печеливши, без да жертва преднината на компанията в безжичната комуникационна технология.

За фискалното трето тримесечие Qualcomm отчете нетна печалба в размер на 1,18 млрд. долара, или 73 цента на акция, което е под 2,24 млрд. долара, или 1,31 долара на акция, година по-рано. Приходите спадат до 5,83 млрд. долара от 8,81 млрд. долара преди година.

За сегашното тримесечие фирмата прогнозира, че коригираната ѝ печалба ще спадне с 40 на сто до 75-95 цента на акция. Освен това очаква 30% свиване на приходите до 4,7-5,7 млрд. долара.

За фискалната година, която приключва през септември, Qualcomm очаква печалбата на акция да достигне 4,50-4,70 долара, в сравнение с прогнозата ѝ за април за 4,60 – 5 долара на акция.

Компанията прогнозира, че приходите ѝ за цялата година ще са в диапазона 24,5-25,5 млрд. долара. През април тя обяви, че очаква те да достигнат 25-27 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
уволнили 15% от тея дето изкарват пари, но назначили още един директор ..... и това успокоява инвеститорите, тази логика винаги ми е била супер странна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още