IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина президентът на Nintendo Сатору Ивата

За компанията предстоят важни времена в навечерието на новите ѝ начинания в сферата на мобилните игри

10:39 | 13.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Президентът на Nintendo Сатору Ивата почина от рак на 55-годишна възраст, съобщиха от компанията. Това повдига въпроса кой ще ръководи компанията, само няколко месеца преди тя се впусне в нови начинания в сферата на мобилните игри, пише Wall Street Journal.

Последният ход на Ивата като президент беше през март тази година, когато той се появи по време на пресконференция, за да обяви, че компанията планира да развива видеоигри за смартфони, базирани на класически герои като Супер Марио. Nintendo сключи сделка с DeNA, японски доставчик на игри, като двете фирми създадоха заедно нова платформа за мобилни игри.

“Nintendo преживява една от най-големите си промени в момента“, твърди Серкан Тото, базиран в Токио консултант в сферата на видеоигрите. „Отсъствието на Ивата ще направи нещата малко по-трудни, но не и нерешими“.

От Nintendo разкриха, че Ивата е починал в събота от тумор на жлъчните пътища. През юни 2014 г. той претърпя операция и пропусна част от събитията на компанията през миналата година, но до последно беше активен в работата си.

В понеделник сутринта от Nintendo обявиха, че състоянието на Ивата се е влошило значително през последните дни, след като той председателства годишната среща на акционерите на Nintendo на 26 юни.

Компанията все още не е обявила кой ще наследи поста или поне ще го заеме временно. Nintendo посочи, че двамата топ мениджъри на фирмата Генио Такеда и Шигеру Миямото ще останат на постовете си на представителни директори – позиция, която според японското законодателство им дава правото да вземат големи решения от името на фирмата.

Миямото е известен като създател на франчайзите Donkey Kong, Mario и Zelda.

Nintendo е изправена пред предизвикателствата на безплатните игри за смартфони и конкуренцията на PlayStation 4 на Sony Copr. Базираната в Киото компания се бори да изведе на преден план бизнеса си с видеоигри, който е фокусиран върху конзолата Wii U и 3DS устройствата за игра.

Целта на Ивата беше компанията да максимизира използването на своите легендарни герои, включително Марио и Пикачу, така че да върне потребителите към своите традиционни видеоигри.

През март Ивата обяви, че компанията работи по следващо поколение конзола, с кодово името NX, като ще обяви повече подробности за нея през следващата година.

Основаната през 1889 г. компания преживя бурен ръст под ръководството на Хироши Ямаучи, който я насочи към бизнеса с видеоигри. Той почина през 2013 г. на 85-годишна възраст.

През 1982 г. Ивата започва работа в софтуерна компания, която прави част от игрите на Nintendo. През 2000 г. той става част от екипа на Nintendo и е повишен в президент, наследявайки Ямаучи през май 2002 г. Ивата беше първият президент на фирмата, който не е от фамилията Ямаучи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още