IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber с почти 10 млрд. долара финансиране

Компанията е близо до сключването на сделки, с които ще осигури още 4 млрд. долара за проектите си

17:34 | 22.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общото финансиране от кредити и капиталови вложения на Uber може да достигне 10 млрд. долара, след като в момента компанията е на финалната права при договарянето на нова кредитна линия. Ако това се случи, Uber ще постави нов рекорд сред американските технологични компании, преди да са станали публични, коментира The Financial Times.

Капиталът и заемите на компанията се увеличиха значително през последните шест месеца заради опитите ѝ да надделее над конкурентите си в цял свят. Uber търси начини да гарантира дългосрочната си позиция на фона на регулаторни предизвикателства и технологични иновации като автономните автомобили.

Финансовата сила на Uber е прецедент в историята на Силициевата долина, надвишавайки сериозно сумите на Facebook и Google преди техните първоначални публични предлагания, което само подчертава огромната промяна в тенденциите в технологичните финансирания.

В края на миналата седмица стана ясно, че Uber е близо до осигуряването на кредит от 2 млрд. долара от група, включваща някои от най-големите банки в света като Morgan Stanley, Deutsche Bank и Goldman Sachs. Когато през миналия месец започна разговори за сумата от 1 млрд. долара, компанията получи по-голям от очаквания интерес от страна на кредиторите.

Кредитната линия идва в момент, в който Uber търси още 1,5 млрд. долара капиталово финансиране при оценка на около 50 млрд. долара, твърдят източници. От тази седмица Uber ще се опита да намери още средства, тъй като планира през 2015 г. да вложи 1 млрд. долара за установяването си в стотици китайски градове.

Така капиталовите и кредитни финансирания на компанията могат да добавят 4 млрд. долара или дори повече към сумата от 5,9 млрд. долара, която Uber вече си е осигурил от 2010 г. насам.

Условията по сделките може да се окажат малко по-рискови, включвайки ликвидационни преференции, които дават право на по-новите инвеститори да получат парите си преди обикновените акционери в случай на придобиване на по-ниска оценка от тази, на която те са купили. Условията могат да включват и график кога компанията да стане публична.

Въпреки по-рискованите условия Uber се възползва от големия инвеститорски апетит в замяна на частица от бързоразвиващия се бизнес, за да финансира скъпото си разрастване в повече от 300 града по света. Освен това компанията инвестира в различни сектори на множество пазари – от субсидиране на пътувания, за да могат шофьорите да надделеят над съперниците си, до доставка на храна.

Освен за маркетинг и разширяване на бизнеса финансирането на Uber ще подкрепи по-дългосрочните проекти като проучвания на автономни коли, където Google, Apple и редица други автомобилни производители влагат огромни суми.

Регулаторните промени обаче може да наложат огромни съдебни такси на компанията. Миналата седмица решение на търговската комисия в Калифорния предизвика дискусии дали няма да се наложи Uber да класифицира шофьорите си като служители вместо лица на свободна практика, което също би повишило разходите на бизнеса модела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още