IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle очаква по-слаба печалба за тримесечието

Финансовите резултати на компанията за трите месеца до края на май се повлияват от силния долар и спада в продажбите на софтуер

17:24 | 18.06.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прогнозата на Oracle за печалбата за тримесечния период от юни до края на август се оказа под очакваното от анализаторите. Освен това компанията заяви, че слабите продажби на традиционния ѝ софтуер за бази данни са причинени от силния долар, който е понижил стойността на приходите ѝ в чужбина, предава Ройтерс.

Акциите на Oracle, често разглеждани като барометър за технологичния сектор, поевтиняха с 6% до 42,15 долара. Акциите на нейните преки конкуренти Microsoft и Salesforce.com останаха без промяна.

За текущото тримесечие компанията прогнозира печалба от 56 до 59 цента на акция, което е под очакваните 61 цента на акция от анализаторите. Oracle очаква 5-8% ръст на приходите през тримесечието спрямо същия период на миналата година, като се изключат промените в стойността на долара.

Заради слабите продажби на софтуер и силния долар нетната печалба на Oracle спада до 2,76 млрд. долара, или 62 цента на акция, през тримесечието, което приключи на 31-ви май, от 3,65 млрд. долара, или 80 цента за акция, година по-рано.

За същия период приходите спадат с 5,4% до 10,71 млрд. долара. Анализаторите очакваха приходите да достигнат 10,92 млрд. долара.

Oracle, подобно на други утвърдени технологични компании, търси начини да фокусира бизнеса си върху облачния модел, като предоставя повече услуги чрез центрове за данни и не залага толкова на продажбите на софтуер.

Компанията се радва на известен успех с облачните услуги, но не успява да се движи напред достатъчно бързо, че да се справи със спада в продажбите на традиционния ѝ софтуер.

Oracle, както и германският ѝ конкурент SAP, губят пазарен дял в софтуера за управление на връзките с клиенти през последните години. Salesforce.com, която предлага само базирани в облака услуги, пък печели от всичко това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 9 години
Всъщност Микромеките имат голям успех из облаците, сферата, в която Оракулите разчитаха най-много за растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
"нейните преки конкуренти Microsoft и Salesforce.com"Уеко несериозно е това ама....Oracle винаги са считали за свой пряк конкурент единствено IBM и най-малко Microsoft. Виж Salesforce до известна степен да, както и SAP
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още