IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследването на ЕК срещу американски компании напредва

Регулаторите проверяват за потенциални данъчни договорки между правителствата на някои държави и големи корпорации

10:03 | 12.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Регулаторите в Европейския съюз, които наблюдават данъчните практики на Apple, Starbucks и Amazon в някои държави членки, са в напреднал етап на разследването си и през следващите месеци ще вземат решение по въпроса. Това заяви високопоставен представител на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

Център на разследването е данъчният режим в Люксембург по отношение на онлайн търговеца на дребно Amazon и производителя на автомобили Fiat Chrysler, както и веригата кафенета Starbucks, за която се предполага, че има уговорка с Холандия, и Apple, заподозряна в уговорка с Ирландия. Регулаторите имат задачата да открият дали въпросните компании плащат справедливи данъци или се ползват със специално отношение от страна на властите, без това да е позволено.

"Случаите напредват много добре. Очаквам решенията да бъдат взети в близко бъдеще“, заяви Герт-Ян Купман, заместник-генерален директор на ЕК.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер миналия месец обяви, че няма да може да спази втория целеви период за разследването и няма да постави друг краен срок за обявяване на своето решение.

Световната финансова криза и правителствата, сблъскващи се с финансови проблеми, ускориха енергичните си мерки срещу избягването на данъчни измами.

Европейската комисия разследва и евентуалните данъчни договорености на Белгия с мултинационални компании. Вчера тя започна антитръстово разследване, обект на което е бизнесът на Amazon с електронни книги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още