IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активистки хедж фонд се опитва да блокира сливане на филиали на Samsung

Според Elliott Associates сливането не е в интерес на инвеститорите на Samsung C&T

11:39 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският активистки хедж фонд Elliott Associates направи нов ход, с който да блокира предложеното сливане на два от филиалите на Samsung за 8 млрд. долара, пише Wall Street Journal.

След като миналата седмица разкри, че е придобила дял от 7,1% от Samsung C&T, хедж фондът обяви, че е подал искане към съда да попречи на сливането.

През май Samsung Group, де факто холдинговата компания Cheil Industries, обяви плановете си да придобие Samsung C&T.

Ходът е разглеждан като поглъщане, което би могло да улесни Лий Яе-Йонг, който ще наследи Samsung, така че той да придобие по-голям контрол върху конгломерата и неговите ключови филиали, включително и Samsung Electronics Co. - най-големият производител на смартфони в света.

“Предложеното сливане не е нито честно, нито е в интерес на акционерите на Samsung C&T”, посочва Elliott в изявлението си.

Elliott изразява неодобрение към планираното сливане на Samsung C&T и Cheil Industries. Компанията твърди, че предложеното споразумение “значително подценява” Samsung C&T.

Очаква се самите акционери да гласуват предложеното споразумение през юли тази година.

Това дали сливането ще се случи е от решаващо значение за плановете, свързани с приемствеността в конгломерата, която може да лежи в ръцете на National Pension Service (NPS), която е най-големият акционер в Samsung C&T, благодарение на своя дял от 10%. Не е ясно как NPS може да упражни своето право на глас, а говорителят ѝ отказва да коментира.

Този на Samsung C&T не е отговорил веднага на запитването за коментар. Cheil Industries пък не е открита за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още