IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бош отбеляза силен растеж в България през 2014 г.

През 2015 г. Група Бош очаква глобален ръст на продажбите до 5%

17:57 | 19.05.15 г.
Бош отбеляза силен растеж в България през 2014 г.

Доставчикът на технологии и услуги Група Бош приключи финансовата 2014 г. в България с продажби в размер на близо 27 млн. евро, отбелязвайки значителен номинален ръст от 35%, съобщиха от компанията.

“Бош засили позициите си в България, изпреварвайки средния ръст на пазара. Очакваме тази тенденция да продължи и през 2015 г. Прогнозираме повишаване на търсенето на нашата „техника за живота”, заяви Михай Болдижар, генерален директор на Роберт Бош ЕООД.
 
Чрез придобиването на ProSyst, компания със 110 служители в София и Кьолн, Германия, Бош направи още една важна стъпка в развитието си в България, отбелязват от компанията.

“Закупуването на ProSyst значително увеличава обхвата на нашия бизнес в страната. Тази сделка ще помогне на Бош да играе още по-важна роля на разрастващия се пазар за „Интернет на нещата“, добави Болдижар.

ProSyst е компания със специализация в разработката на междинен и интеграционен софтуер за „Интернет на нещата”. Този софтуер улеснява взаимодействието между свързаните устройства в умния дом, мобилността и индустрията в съвременния дигитален свят (известна още като „Индустрия 4.0”). Освен това позициите на Бош в областта на „Интернет на нещата” и домакинските уреди бяха засилени и чрез цялостното придобиване на BSH Hausgeräte GmbH (преди – BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH) в началото на тази година.

В България Бош е директно представен с три от четирите си бизнес сектора – „Автомобилни технологии“, „Потребителски стоки“ и „Енергийна и сградна техника“.

Най-големият бизнес сектор на Бош в световен мащаб и в България направление „Автомобилно оборудване“ отбеляза значителен ръст през миналата година, като се очаква тази тенденция да продължи и през 2015 г., посочват от компанията.

Бош разширява портфолиото си от резервни части, акумулатори и диагностично оборудване с продуктите на Robert Bosch Automotive Steering, създадена след цялостното придобиване на ZF Lenksysteme GmbH през януари 2015 г. Бош планира и разширяване на мрежата си от партньори за своите автосервизни концепции, която в момента включва над 130 сервизни центрове в България.
 
През 2014 г. направление „Електроинструменти“ на Бош засили позицията си на пазарен лидер в България главно благодарение на успешните продажби на акумулаторни електроинструменти.

През миналата година компанията постигна значителен ръст в оборота и на конкурентния пазар на домакински уреди в България. В края на годината на местния пазар беше представена нова серия уреди за вграждане – един от най-значителните продуктови проекти в историята на компанията, в който само за научноизследователска и развойна дейност са инвестирани 200 млн. евро.
 
Направление „Термотехника“ реализира значителен ръст в продажбите на термални соларни системи за приготвяне на топла вода и котли на твърдо гориво, а направление „Системи за сигурност“ също регистрира солиден ръст и рекорден оборот от старта на дейността си в България през 2008 г. 

 През 2015 г. Група Бош очаква глобален ръст на продажбите от 3 до 5% (след коригиране на ефекта от курсовите разлики).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 25.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още