IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google инвестира 150 млн. долара в разнообразието на работната сила

Американският гигант иска да привлече повече жени и малцинства в света на технологиите

21:40 | 07.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google има уникален подход в увеличаването на разнообразието в своята работна сила, пише CNN.

Технологичният гигант се опитва да привлече повече жени и представители на малцинствени групи към света на технологиите. За целта тя има план на стойност 150 млн. долара. Google твърди, че половината от тези средства ще отидат към външни организации и общности, а другата половина ще бъдат ползвани вътре във фирмата.

В публикация в блога на компанията вицепрезидентът по човешките ресурси Нанси Лий разяснява каква е стратегията на Google за 2015 г. Ходът следва предишните усилия на Google да увеличи разнообразието. През 2014 г. компанията инвестира 114 млн. долара в тази програма.

Освен това фирмата увеличава и броя на младите си таланти, наемайки повече хора от различни колежи.

Липсата на разнообразието в технологиите отива отвъд отделите за човешки ресурси. Както се посочва в свой текст, посветен на половата дискриминация Елен Пао, фирмената култура е и ключ към запазването и насърчаване на разнообразието на работната сила. Google предлага повече вътрешни обучения и семинари по въпроса, а служителите имат право да използват част от работното си време за работа по подобни инициативи, свързани с многообразието.

Освен това Google се насочва към корените на проблема като залага много на образованието на децата в сферата на компютърните науки.

Въпреки това компанията има още много работа. Според доклад, който тя публикува миналата година, само 17% от работещите в нея служители, занимаващи се с технологии, са жени, докато 1% са чернокожи. В публикацията си Лий посочва, че Google планира скоро да публикува доклада си за 2015 г.

Това не е единствената компания, която инвестира в многообразието на работната си ръка. Apple дари 50 млн. долара на организации, които да ѝ помогнат да накара повече хора от малцинствата да влязат в технологичната индустрия. Intel инвестира 300 млн. долара в подобна програма, насочена към студенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още