IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Япония разработиха радар, засичащ цунами от 50 км

Новото устройство на Mitsubishi Electric ще бъде пуснато на пазара през 2016 г. и цели да предпази хората в уязвимата от бедствия страна

17:57 | 18.02.15 г.
<p>
	Японците редовно стават жертви на опустошителни цунамита, но това не спира поривът им към иновации. С<em>нимка: Ройтерс</em></p>

Японците редовно стават жертви на опустошителни цунамита, но това не спира поривът им към иновации. Снимка: Ройтерс

В Япония за пръв път в света разработиха технология, която позволява на разстояние от 50 км от брега да бъде определена силата и възможната височина на надигащата се вълна цунами. Това дава възможност да се осигури необходимото минимално време за евакуация на жителите от крайбрежието. Изобретението е на компанията Mitsubishi Electric, съобщава агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Специалисти на компанията са започнали да разработват морския радар след катастрофалното цунами на 11 март 2011 г., което опустоши североизточното крайбрежие на главния японски остров Хоншу и доведе до много жертви.

Новата технология на Mitsubishi Electric позволява да бъде установено и анализирано само движението на водата, което има отношение към вълните цунами. Като отчита скоростта и особеностите на подводния и крайбрежен релеф, радарът дава възможност бързо да бъде определена потенциалната височина и силата на надигащите се вълни.

Всички предишни технологии за предсказване на вълните цунами са можели да ги регистрират най-много на разстояние от 20 километра. Новата започва от 50 километра. А това дава възможност да бъде огласена надвисналата опасност 15 минути преди вълната цунами да удари крайбрежието. Според експерти така се осигуряват необходимите най-малко 10 минути за евакуирането на хората.

Компанията ще е готова да оформи новия продукт като търговска стока до пролетта на 2016 година. Радарът ще се предлага на местните органи за самоуправление и на предприятията, които имат обекти край океана. Не е изключен и износ. Цената на новото устройство още не е определена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още