IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СТО удари на камък относно споразумението за митата в технологичния сектор

Различията между Китай и Южна Корея блокират оценяваната на 1 трлн. долара глобална сделка

10:10 | 13.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СТО удари на камък относно споразумението за митата в технологичния сектор

Оценяваната на 1 трлн. долара сделка в рамките на Световната търговска организация (СТО), която цели намаляване на митата в глобалния технологичен сектор, ще бъде успешна или ще удари окончателно на камък в следващите 24 часа, споделиха в четвъртък пред Ройтерс дипломати.

Късно същия ден присъстващо на заседанието официално лице изтъкна, че споразумението "би било много малко вероятно" да бъде постигнато с оглед на различията между Южна Корея и Китай, които отказват всички опити за постигане на компромис.

Държавите от СТО, които са отговорни за 97% от световната IT търговия се опитват да се споразумеят за разширяване на Споразумението за информационните технологии на СТО, което ще бъде първото глобално споразумение за намаляване на митата в последното повече от десетилетие.

Документът ще намали митата за такива продукти като медицинско оборудване, GPS устройства, видео конзоли за игри, свивайки над 200 различни такси до нула.

"Ние имаме пред себе си най-широкообхватния достъп до пазара, постигнат в рамките на СТО от 1996 г., на стойност повече от 1 трлн. евро от световната търговия", каза в четвъртък представителят на ЕС в преговорите Ангелос Пангратис.

Държавитe, преговарящи за споразумението са си поставили за цел постигане на съгласие на заседанието на Генералния съвет на СТО през тази седмица. Диалогът получи значителен тласък през миналия месец, след като САЩ и Китай постигнаха напредък по отношение на двустранните си споразумения.

Пекин обаче изглежда не е толкова отстъпчив що се касае до постигането на споразумение с Южна Корея и не приема предложените от Сеул и генералния директор на СТО Роберто Азеведо вариант, посочи запознатото с казуса длъжностно лице.

Висш служител в Министерството на търговията на Южна Корея заяви в петък, че предмет на спора с Китай са няколко продукта, включително LCD екрани.

"Ние се свързахме с китайските представители чрез различни канали и в момента чакаме отговора на най-новото предложение", каза служителят на търговското министерство в Сеул.

Китайските представители в Женева отказаха да коментират казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още