IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходи за вятърни турбини свиха ръста на печалбата на Siemens до 28%

Германският конгломерат се разделя със звеното си за производство на слухови апарати за 2,15 мпрд. евро

09:57 | 06.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансовият отчет на германската инженерна група Siemens разочарова пазара, след като конгломератът не оправда очакванията за основната печалба за тримесечието. Основната причина са по-високите от прогнозираното разходи за дефектни вятърни турбини, които изпратиха звеното за вятърна енергия на загуба, предава Ройтерс.

Една от най-големите германски компании и основен износител на стоки – от влакове, през турбини до болнично оборудване, отчете покачване на печалбата за всички сектори от 28 на сто до 2,2 млрд. евро. Равнището остана под средната оценка на анкетираните предварително анализатори за ниво от 2,25 млрд. евро.

Печалбата на енергийното звено на Siemens е спаднала с 28%, нарушавайки позитивните впечатления от други подразделения на групата: здравеопазване, промишленост и инфраструктура.

Базираният в Мюнхен производител прогнозира обема на продажбите му за текущата година да остане без изменение, но се насочва към покачване на маржа на печалбата до 10-11 на сто. Ходът е част от новата стратегия по подобряване на рентабилността, която предприе компанията, след като Джо Кезер пое поста главен изпълнителен директор през 2013 г.

За сравнение, швейцарският конкурент ABB постигна оперативен марж на печалбата от 14,3% през третото тримесечие, докато General Electric се похвали с 16,3%.

Поръчките на компанията нараснаха с 2 на сто до 20,7 млрд. евро, надхвърляйки предварителните прогнози. Заявките от развиващите се пазари обаче спаднаха с 14%. Продажбите пък останаха без изменение при 20,6 млрд. евро.

Резултатите позволиха на Siemens да обяви, че ще повиши дивидента си с 10 на сто до 3,30 евро на акция.

Siemens съобщи още, че ще продаде звеното си за производство на слухови апарати на компанията за дялово инвестиране EQT и германското семейство Щрюнгман за 2,15 млрд. евро и ще запази дял на стойност 200 млн. евро в бизнеса.

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още