IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарните оценки на технологичните старт-ъпи пораждат опасения за балон

Инвеститорите остават нащрек, защото са притеснени, че компаниите са оценявани прекалено високо

14:57 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарните оценки на технологичните старт-ъпи пораждат опасения за балон

Възможно ли е пазарните оценки на технологичните старт-ъпи да излизат извън контрол?

Липсата на приходи не се явява никаква пречка приложението за изпращане на съобщения Snapchat да бъде оценявано на 10 млрд. долара, благодарение на което се присъедини към списъка с компании с подобни резултати, сред които са Uber, Airbnb и Dropbox, пише Market Watch.

Snapchat постигна това чрез инвестиция от финансовия фонд Kleiner Perkins Caufield & Byers. Този ход превръща компанията в един от най-високо оценяваните технологични старт-ъпи, въпреки че тя не генерира почти никакви приходи.

Междувременно акциите достигат рекордни равнища - S&P 500 премина границата от 2000 пункта тази седмица, но рекордът не се оказа особено радостен, защото инвеститорите остават нащрек за признаци за балон.

В резултат от това новини като пазарната оценка на Snapchat, както и че Amazon купува Twitch за почти 1 млрд. долара, подхранват спекулациите, че технологичният сектор може да показва признаци като в късните етапи на бума от 90-те години.

Според главния изпълнителен директор на Twitter Дик Костоло пазарната оценка на Snapchat не е абсурдна.

Междувременно Дан Формър пише в Quartz, че оценката може да докаже, че става дума за сделка, отбелязвайки, че инвестицията от 240 млн. долара на Microsoft от 2007 г. във Facebook при стойност на компанията от 15 млрд. долара, стана обект на подигравка. В момента пазарната капитализация на Facebook е 15 млрд. долара и определено никой няма за какво да се смее. От друга страна журналистът признава, че Snapchat може да се превърне в следващия MySpace.

В TechCrunch Дани Крайтън пише, че знае причините, поради които пазарните оценки са толкова високи. Според него има все по-бързо приемане на продуктите и по-взискателни венчър капиталисти, които стесняват възможностите за инвестиране в дадена компания.

По думите на Крайтън най-голямата тревога ще настъпи, когато тези компании се опитат да докажат на инвеститорите, че имат добра възвръщаемост.

"Докато броят на стартиращите компании, оценени на милиарди долари, достига исторически нива, е трудно да се прецени как ще растат оценките им през следващите няколко години", коментира той. Според него няма да се стигне до катастрофа, но много компании няма да успеят да отговорят на очакванията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още