IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Ericsson надминаха очакванията за второто тримесечие

Компанията очаква още по-добри резултати през втората половина на годината

16:21 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жлавният изпълнителен директор на Ericsson Ханс Вестберг.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Жлавният изпълнителен директор на Ericsson Ханс Вестберг. Снимка: архив Ройтерс

Шведският производител на безжични мрежи Ericsson продължава да очаква по-високи продажби и по-добър бизнес микс през втората половина на годината, тъй като финансовите резултати на компанията за второто тримесечие надминаха очакванията.

Приходите ѝ за тримесечието достигнаха 54,8 млрд. шведски крони (8,02 млрд. долара), и въпреки че това е с 1% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, приходите отбелязват ръст от 15 на сто спрямо предишното тримесечие, като надминават очакваните от анализаторите 52,06 млрд. крони.

Нетната печалба се е увеличила до 2,58 млрд. крони, което е доста по-висока сума от тази, отчетена година по-рано – 1,47 млрд. крони, тъй като брутният марж нараства значително, пише MarketWatch. 

Ericsson твърди, че последователното подобрение в продажбите е резултат от растежа на места като Северна Америка, Китай и Бразилия. Въпреки че приходите ѝ в Северна Америка, най-големият пазар на компанията, спаднаха с 1% на годишна база, те се увеличиха с 24 на сто спрямо първото тримесечие.

Базирайки се на броя възложени ключови договори на компанията, Ericsson продължава да очаква продажбите ѝ да се увеличат през втората половина на годината, заявява главният изпълнителен директор Ханс Вестберг. Той акцентира върху договорите за високоскоростни мрежи за данни в Тайван и Китай, както и върху подобрения инвестиционен климат в Индия.

Внимателно наблюдаваният брутен марж на Ericsson, който беше поставен под натиск през последните години, продължава да се подобрява и възлиза на 36,4%, в сравнение с 32,4% спрямо година по-рано. Той надминава и очакванията на анализаторите за 35,6%. 

Подобрението на маржа се дължи на по-благоприятния бизнес микс, след като концернът увеличи дела на проектите с висок марж за мобилен широколентов капацитет, както и заради по-високите приходи от лицензирането на патенти на Ericsson.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още