IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Samsung ще изплати обезщетения на заболели от рак служители

Компанията се извини на пострадалите и техните близки

17:01 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Samsung заяви, че ще изплати компенсации на работниците във фабрика за чипове, които са развили рак, докато са работили за компанията, съобщава BBC. Това е първият път, в който технологичният гигант се извинява за случилото се, въпреки че спорът тече вече няколко години.

Компанията преустанови всякакви опити да избегне плащания, свързани със съдебните последствия от случилото се. Така само месец, след като преговорите между страните отбелязаха застой, се стигна дотам, че конфликтът се оказа близо до разрешаване.

Главният изпълнителен директор на Samsung Куон О-Хюн престана да отрича директната връзка между работата във фирмата и случаите на болни от левкемия.

„Няколко работници от нашите производствени предприятия страдат от левкемия и други неизлечими болести, които са довели до смъртни случаи“, коментира Куон. „Трябваше да обърнем внимание на проблема по-рано и сме дълбоко съкрушени, че се провалихме в това, ето защо изразяваме нашето дълбоко извинение“.

По време на пресконференция Куон уточни, че Samsung се надява да разреши проблема. Той потвърди, че компанията ще изплати обезщетения на жертвите и техните семейства. Главният изпълнителен директор на компанията заяви, че тя не е обърнала достатъчно внимание на болката и трудностите на пострадалите.

Независим съдия ще трябва да реши как трябва да се постъпи във всеки един от случаите честно и обективно, със съгласието на жертвите и техните семейства, а Samsung е готова да плати обезщетенията, допълни Куон.

Компанията не разкри колко души ще получат компенсации, но според AFP става дума за около 40 служители, които са подали искове.

Доскоро Samsung се позоваваше на независими проучвания, според които няма връзка между работното място, средата в него и болестите на работниците.

Два от случаите на служители, развили левкемия, са заснети във филми, а семействата на пострадалите се борят със Samsung и в съда.

Една от лентите, наречена „Another Promise”, разказва историята на Хуанг Санг-ки и неговата дъщеря Ю-ми, която почина след като четири години работи в Samsung. Бащата на Ю-ми настоява, че нейната смърт е резултат от излагането ѝ на опасни химикали в завод за чипове в  град, намиращ се на юг от Сеул.

Случаят с Ю-ми, която почина през 2007 г., разкри случващото се, което пък се оказа основа на споровете, свързани с дейността на Samsung. Поради юридически причини наименованието на компанията не се споменава във филма, но се намеква за един от най-известните ѝ лозунги - “Another Family”.

През 2011 г. съдът в Сеул заяви, че токсичните химикали са причинили или най-малкото са влошили състоянието на Ю-ми и на още един от работниците в завода.

На 16-и април 2014 г. обаче информационната агенция Yonhap съобщи, че Samsung отказва да поеме вината за случилото се. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още