IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама се запозна с ASIMO, поиграха на футбол

Най-новият робот на Honda дебютира на специализирано изложение в Токио

08:58 | 25.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Снимка: Ройтерс</p>

 Снимка: Ройтерс

Преди няколко десетилетия роботите хуманоиди присъстваха само във въображението на режисьорите на фантастични филми. Технологията обаче се разви до такава степен, че днес наподобяващите хора машини могат да говорят, да тичат и дори да играят футбол. В това се убеди лично президентът на САЩ Барак Обама при срещата си с ASIMO, съобщава CNN.

Най-новият робот на Honda бе представен на специализираното изложение в Националния музей на науката и иновациите в Токио, известен като Miraikan. На събитието присъства и Обама, който е на официално посещение в Япония.

Именно държавният глава на САЩ бе първият, който имаше възможност да "поговори" с ASIMO. И не само това. Роботът демонстрира най-новите си способности, сред които тичане със скорост 9 км/час, изкачване на стълби и подскачане на един крак. Президентът и ASIMO дори успяха да поиграят на футбол.

"Г-н президент, аз съм ASIMO, хуманоиден робот. За мен е удоволствие да се запознаем", с тези думи роботът на Honda посрещна Барак Обама. И продължи - "Не спирам да се усъвършенствам всеки ден, така че някой ден ще мога да помагам на хората в техните домове".

От своя страна Обама заяви, че е впечатлен от възможностите на хуманоида, като дори се пошегува, че роботчето малко го стряска, защото изглежда като живо.

Последната версия на хуманоида на Honda е изработена от магнезиева сплав, тежи 50 кг. и има височина от 1.30 метра. Роботът се задвижва от литиево-йонни батерии, които му осигуряват автономност от около 40 мин. Японската компания развива проекта за хуманоид вече няколко десетилетия.

Срещата на Обама с ASIMO вижте във видеото в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Последните няколко години близо 100% от въоражените въздушни атаки на САЩ се извършват от дронове! Сухопътното използване на роботи е въпрос на близкото бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Съвсем скоро подобни роботи ще могат да заместят 90% от работещите физическа работа и 50-60% от работещите ниско креативна умствена работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Jorkata
преди 10 години
Бас ловя, че през цялото време се е чудел как да му набута автомат в ръцете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още