IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични гиганти се разбрали да не си "крадат" кадри

64 хил. служители търсят обезщетения на обща стойност от 3 млрд. долара заради нарушени права от споразумението

19:19 | 21.04.14 г.
Технологични гиганти се разбрали да не си "крадат" кадри

Едни от най-големите имена в технологичния бизнес, сред които Стив Джобс, Ерик Шмид, Сергей Брин и Бил Кембъл, са водили преговори и са търсили частни споразумения години наред. Това коментира The Wall Street Journal, позовавайки се на разкрития около ново антитръстово дело от Силициевата долина.

Facebook обаче не се е присъединил в "клуба", отбелязва авторът на материала Джеф Елдър.

В насрочено за следващия месец дело технологични гиганти, сред които Google, Apple, Intel и Adobe, са обвинени в заговор за замразяване на заплатите в сектора в периода 2005- 2009 година. Заподозрените били сключили и споразумение да не си "крадат" кадрите.

Залозите в случая са огромни, тъй като около 64 хиляди служители търсят обезщетение на стойност 3 млрд. долара. Засега обаче вниманието е насочено към разпространената информация за съществуването на вътрешен корпоративен кръг в сектора.

Според редица наблюдатели случаят може и да не стигне до съдебен процес. Преговорите по постигане на извънсъдебно споразумение напредват, споделиха представители от двете страни през март. Съдебните архиви показват, че Pixar, подразделянията на Lucasfilm на Walt Disney и Intuit, за които също става дума в първоначалния вариант на делото, вече са се съгласили на извънсъдебно споразумение за сумата от 20 милиона долара.

Според антитръстовото законодателство на САЩ исканите 3 млрд. долара за нанесени щети могат да бъдат утроени, ако се стигне до дело. Така сумата на всеки един от служителите, включени в иска, може да достигне 140 хиляди долара. 

През 2010 шест компании постигнаха споразумение по граждански иск с подобни обвинения, повдигнат от Министерството на правосъдието. Технологичните гиганти тогава обещаха, че няма да ограничават подбора на наемането на кадри. Днес компаниите не признават, че са нарушили споразумението с правителството. По текущия случай Facebook, Google, Apple, Adobe  и Intel са отказали коментар пред WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още