IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продава ли се най-големият оръжеен производител в САЩ?

По последна информация Global Digital е предложила 1 млрд. евро за концерна Freedom

11:51 | 06.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди няколко дни се заговори за изненадваща оферта, отправена към Freedom Group – най-големият производител на огнестрелни оръжия и амуниции в САЩ. Според информацията американската фирма Global Digital Solutions е предложила на Cerberus Capital Management – холдингът, който стои зад Freedom – сумата от 1 млрд. долара за пълното придобиване на компанията. Интересното е, че Global Digital няма никакъв опит в бизнеса с оръжие.

Freedom притежава марките Remington, Bushmaster, DPMS/Panther Arms, Marlin, Para USA и Barnes Bullets. Cerberus е подложена на натиск да продаде компанията си. През декември 2012 г. извършителят на масовото убийство в училище в Нютаун, е използвал полуавтоматична пушка Bushmaster, което според ключов инвеститор на Cerberus вреди на имиджа на гиганта.

Cerberus срещна трудности в намирането на купувач, като впоследствие реши да реформира Freedom по начин, който да позволи на инвеститорите да напуснат оръжейния бизнес.

Главният изпълнителен директор на Global Digital – Ричард Съливан, заявява пред Bloomberg Businesweek, че желанието му да придобие Freedom е съвсем сериозно. Въпреки нестабилното финансово състояние на собствената му фирма, която има пазарна капитализация от по-малко от 60 млн. долара, Съливан казва, че има богата история в стартирането и придобиването на компании, както и че има амбициозни планове за консолидирането на разпокъсания оръжеен бизнес в Щатите.

Съливан смята, че производителите на огнестрелни оръжия не трябва да странят от дигиталните технологии, които могат да намерят място в продуктите им. Разбира се, това е вярно, имайки предвид, че оръжията не са прогресирали много от създаването си до наши дни. От друга страна обаче, добре изработените пистолети вършат работата си и с настоящия си, утвърден през годините дизайн, а клиентите (военни, полицаи, цивилни) вероятно не биха били очаровани от зависимостта на оръжията им от електроника, която често се поврежда.

От Businessweek пишат, че до момента официално потвърждение за офертата няма. Съливан казва просто, че компанията му има сериозни намерения и работи по увеличаване на капитала си. “Искаме да трансформираме индустрията с помощта на технологиите. Оръжейният бизнес е аналогов, а ние искаме да го приобщим към технологичната ера в света”.

“Много хора, които в момента нямат огнестрелно оръжие, биха искали да си купят пистолет, ако той има дигитални екстри. Готови сме да променим лицето на индустрията”. допълва още Съливан.

Анализатори смятат, че липсата на официално потвърждение за офертата на Global Digital може да означава, че компанията просто търси публичност.

Сигурно е обаче, че Съливан споделя амбицията си с куп други технологични компании, имащи идеята да имплантират чипове в огнестрелните оръжия, които няма да позволяват на други хора (деца, крадци и тн) да стрелят с тях. Такива “умни оръжия” лесно ще могат да се проследят, в случай, че собственикът ги изгуби. Въпреки че звучи като научна фантастика, много фирми вече вървят смело в тази посока.

Наскоро прохождащата компания TrackingPoint започна да продава скъпи пушки с вграден лазер и компютърни технологии, както и с триизмерен цветен дисплей, които заедно позволяват дори на аматьори да уцелят движещ се обект на разстояние близо половин километър. От компанията се надяват да продадат технологията си на армията, където от нея да се възползват снайперистите.

Най-голяма потенциална полза от новата технология би имал цивилният сектор. Пушките на TrackingPoint са оборудвани с Wi-Fi предавател, чрез който опитни ловци могат да изпращат картина от ловните си излети директно към мобилни устройства и компютри, а най-впечатляващите им попадения да бъдат споделяни във Facebook и Youtube. В зависимост от конкретната спецификация, пушките на TrackPoint могат да струват над 22 000 долара.

Global Digital изглежда се оглежда за начини да пусне подобна технология в масово производство, което неминуемо означава вграждането й в дръжките на пистолети. Подобни идеи обаче срещат съпротива от страна на американски асоциации на производителите на оръжие, които не приемат новите технологии, тъй като смятат, че по този начин ще се даде възможност на правителствените органи да ограничат използването на огнестрелни оръжия, което пък ще намали техните продажби. От Global Digital и TrackingPoint успокояват страстите, уверявайки, че чиповете ще бъдат опционални, а не задължителни.

В интервюто си Съливан казва, че самият той не притежава оръжие, което е странно признание за потенциалния нов собственик за най-големия оръжеен производител в САЩ.

Всичко това звучи логично, но в сферата на фантастиката остава истинското намерение на Global Digital. Съливан казва, че вече е в процес на преговори с инвеститори на Cerberus, но от компанията не потвърждават такава информация. Нещо повече, изпълнителният директор на Freedom – Джордж Колитидис, дори изпратил съобщение до служителите си, в което нарича Global Digital “група, която няма финансови възможности”. Съобщението изтече в медиите, което провокира Съливан да излезе с отворено писмо, в което описва компанията си, като “значима и легендарна глобална марка, която заслужава по-добра връзка между акционерите си и индустрията". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още