IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 8% от авиокомпаниите предлагат WiFi на борда на самолетите си

90% от пътуващите са готови да се откажат от екстри като предлагане на напитка или по-добро място в замяна на безжична интернет връзка

13:18 | 03.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Едва 8% от авиокомпаниите предлагат WiFi на борда на самолетите си

Безжичен интернет на борда на самолетите – тази нова технология набира все по-голяма скорост. В момента около 8% от авиокомпаниите предлагат услугата за безплатно сърфиране в интернет в небето, но по думите на експерти броят им се очаква да скочи до 25 на сто до 2018 г.

Безжичната интернет връзка на борда на самолетите ще се осъществява благодарение на сателитни технологии. Това от своя страна ще донесе милиарди долари печалба на компаниите, които осигуряват високоскоростния широколентов достъп в небето.

Идеята за сърфиране в интернет пространството докато сте на борда на самолета не е нова. Европейският авиопревозвач Lufthansa първи въведе услугата Connexion by Boeing през 2004 г. През 2006 г. обаче компанията прекрати достъпа до мрежата, тъй като услугата не придоби особена популярност.

Проучване, проведено сред 3 000 пътници от САЩ, Великобритания и Сингапур показва, че близо 90% от пътуващите са готови да се откажат от екстри като предлагане на напитка или по-добро място в замяна на безжична интернет връзка.

През декември миналата година стартираха първите три спътника, благодарение на които ще се осигури интернет сигнал и при полети над големи водни пространства. Air China първи ще ги тества през второто тримесечие на 2015 г. Предвижда се безжична интернет връзка и в пилотската кабина.

Вижте още по темата в репортажа на колегите от Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още