IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутсорсингът на финансови услуги набира сили

Много български градове имат потенциал за развитие на аутсорсинг услуги, твърди Стефан Бумов от Софика Груп

20:26 | 27.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аутсорсингът на финансови услуги набира сили

Все повече аутсорсинг компании в световен мащаб ще започнат да обработват финансова информация и това ще доведе до растеж на аутсорсинг сектора, занимаващ се с финансови услуги, заяви в предаването Investbook на Bulgaria On Air Стефан Бумов, изпълнителен директор на компанията Софика Груп.

По думите му финансовите услуги имат огромен потенциал за развитие и на българския аутсорсинг пазар. Като цяло индустрията в страната е разделена между аутсорсинга на бизнес процеси и този на информационни технологии, а съотношението им е съответно 52% към 48%, разкрива експертът.

57% от бизнес процесите преминават през контактните центрове, а 28 на сто - през различни центове за проучване и анализиране на данни. Аутсорсингът в сферата на човешките ресурси е едва 6%, колкото е и този на финансовите услуги, посочи Бумов.

Той прогнозира, че през следващите няколко години на българския пазар ще се случат две-три големи сделки, каквато беше наскоро и купуването на Софика Груп от американския технологичен холдинг TeleTech. По думите му сделката е доказателство, че в България може да се създава високотехнологичен продукт с много високо качество.

“Това е новият канал, по който ще се отчитат много нови инвестиции в държавата и ще се помогне за намаляването на младежката безработица”, коментира Бумов. Според него сделката е една победа за България, защото показва, че в страната има качествени човешки ресурси, които могат да работят сериозно. Самата Софика Груп планира през следващите две години да удвои или утрои броя на служителите си.

Относно поскъпването на акциите на TeleTech с 20% само за ден, когато сделката беше сключена, Бумов уточни, че става дума за агрегиран ефект, защото по същото време компанията е анонсирала финансовите си резултатите за последното тримесечие.

Бумов признава, че над 90% от аутсорсинг индустрията в страната е концентрирана в София, но смята, че много други градове имат потенциала да станат дом на мащабни центрове за изнесени услуги, а това ще бъде от голямо значение за местната икономика.

Българската аутсорсинг асоциация вече е започнала проучване на потенциала на други градове с цел да се създаде специална карта на страната, която да бъде показвана на потенциални инвеститори и клиенти.

Аутсорсинг индустрията в България завърши 2012 г. с оборот от около 1,5% от БВП на страната, а за 2013 г. очаква оборот от над 2%, уточни Бумов. В момента в нея работят между 20 000 и 22 000 души, но само в София има потенциал за 80 000 заети в индустрията. Експертът очаква, че след три години аутсорсингът да има оборот от 2-3% от БВП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Браво Стефане, изненада ме :)Доста съм те подценявал, не вярвах, че можеш да направиш такова нещоРеспект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още