IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронна система за 6 млн. лева съхранява базата данни за пристанищата у нас

Системата ще намали административната тежест и улесни контролът на пристанищата

18:01 | 19.12.13 г.
Електронна система за 6 млн. лева съхранява базата данни за пристанищата у нас

Общо 5,9 млн. лв. ще струва новата географска информационна система на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство. 

Целта на проекта е създаването на електронен пространствен план и база данни. В тях ще се съдържа информация за пространствените характеристики на пристанищата за обществен транспорт с национално значение у нас. 

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” управлява собствеността на 15 пристанищни терминала, разположени в българската част на река Дунав и 11 – по черноморския бряг. Общата им площ е 6,55 млн. кв.м. До този момент Географската информационна система съдържа информация единствено за терминал Варна-Запад, но до края на 2014  г. ще обхване всички пристанища с национално значение. 

"Изграждането на Географската информационна система (ГИС) на българските пристанища е стъпка към създаването на работещо електронно управление и модерна цифровата администрация", заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на публичното представяне на проекта днес.

Днес бе направена и демонстрирация на архива, който Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ съхранява само за пристанищен терминал Варна-Запад – повече от 50 големи класьора с документи. Сега вече цялата тази информация е налична в системата и може да бъде заредена само с няколко команди.

Проектът за изграждане на Географска информационна система на пристанищата се реализира по Оперативна програма „Транспорт“. Изпълнител е консорциум "ГеоПорт" - обединение на "ТехноЛогика" ЕАД, "Интерграф Италия" ООД и "Геотехноинженеринг" ЕООД. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още