IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft не бърза с избора на нов главен изпълнителен директор

Очаква се името му да стане ясно в началото на 2014 г.

18:19 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Прекаленото проточване на търсенето може да се окаже проблем за Microsoft, която се готви да се превърне в основен производител на мобилни телефони.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Прекаленото проточване на търсенето може да се окаже проблем за Microsoft, която се готви да се превърне в основен производител на мобилни телефони. Снимка: архив Ройтерс

Светът може и да е нетърпелив да приветства следващия главен изпълнителен директор на Microsoft, но компанията никак не бърза.

Джон Томпсън, директорът, който се е заел с търсенето на следващата личност, която да оглави технологичния гигант, написа в блог, че бордът не очаква името на следващия изпълнителен директор да стане ясно до края на тази година.

Изказването на Томпсън е истинско чудо, тъй като компанията изключително рядко дава информация за това как върви търсенето.

Стив Балмър, който беше главен изпълнителен директор на компанията от 2000 г. насам, обяви през август, че планира да се оттегли в рамките на следващите 12 месеца.

Хора, близки до борда, заявиха, че директорите са се надявали да открият заместника му още тази година, съобщава The Wall Street Journal.

Въпреки това продължителността на търсенето не е нещо необичайно, като обикновено отнема между три и шест месеца.

„Доволен съм от нашия прогрес. Ние се движим добре напред и очаквам да завършим работата си в началото на 2014 г.“, пише Томпсън. Той твърди,че директорите са разгледали повече от сто потенциални кандидати. Търсенето вече е стеснено до по-малък брой.

Сред разгледаните кандидатури са тези на Алан Мълали от Ford Motor и мениджъри на Microsoft като Сатя Надела.

Докато търсенето продължава, фондацията Bill & Melinda Gates се сдоби с нов главен изпълнителен директор, който беше открит след тримесечно търсене. През май начело на фондацията ще застане Сюзън Дезмънд-Хелман, ректор на Университета в Калифорния.

Ако търсенето се проточи прекалено дълго, това може да се окаже проблем за Microsoft, тъй като компанията се намира в изключително важен преходен период. Компанията се готви да се превърне в основен производител на мобилни телефони и ще се опита да надмине конкуренти като Apple, Samsung и Google.

Същевременно служителите на Microsoft са нетърпеливи да научат кой ще бъде новият шеф, твърдят източници, запознати с дейността на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още