IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Градовете се качват на облака, за да улеснят гражданите

Проектът CityNext помага на общините да използват иновативни решения за изпълнение на основните си задачи

09:31 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Градовете се качват на облака, за да улеснят гражданите

Административните трудности, с които се сблъскват гражданите, могат да бъдат преодолени с изграждането на специална инфраструктура онлайн. Това може да се случи чрез различни проекти, като този на Microsoft CityNext, чиято цел е да подпомогне на лидерите на различни административни единици да използват иновативни решения за изпълнение на основните си задачи.

80% от брутния вътрешен продукт на развитите страни се дължат на градовете

Една от основните причини за необходимостта от подобна интегрирана система е прогнозата, че до 2050 г. 75% от населението на Земята ще живее в градовете, което означава, че хората, населяващи градските пространства, ще са с около 50% повече от сега. Това твърди Димитър Аврамов, ръководител сектор “Информационни технологии” в ЦАПК “Прогрес” - компанията, която доставя по-голямата част от софтуера на държавата. 

В момента 80% от брутния вътрешен продукт на развитите страни се дължат именно на градовете. По думите на Аврамов урбанизирането ще бъде по-ускорено в развиващите се държави, но това предполага и съвсем скоро те да се сблъскат с проблеми, свързани с остаряването на инфраструктурата и технологиите. От друга страна, по време на икономическа криза градовете трябва да се борят за икономически растеж със стеснени бюджети, а това допълнително усложнява ситуацията.

Целта на проекта на Microsoft CityNext е да използва иновативните технологии, включително устройства, инфраструктура и социални мрежи, за да реши тези проблеми. Това ще се случи чрез трансформиране на съществуващата инфраструктура, но не с огромни бюджети и огромни IT капацитети, а по-скоро чрез използването на облачни технологии.

“Целта е еволюция, а не революция”, подчертава Димитър Аврамов, според когото се изисква модифициране на различните системи, така че те да работят като едно цяло. Проектът иска да създаде единен апарат, в който да бъдат събрани всички услуги, предлагани от административните единици. Пример за подобно постижение е Копенхаген, където 20 различни системи са били интегрирани в една и в момента са достъпни от един портал.

Особено важно за CityNext е да накара гражданите и бизнеса да участват активно в управлението на тези услуги в свързаните системи. По този начин те ще получават бързо и на време необходимата им информация и ще имат достъп до публичните данни, от които се интересуват.

По този пример е създадена интегрираната система на градския транспорт в Лондон, която обединява в едно метрото, автобусния транспорт и дори местата, от които може да се наеме велосипед.

Последният и основен стълб на CityNext е ускоряването на процеса по изработване на иновативни решения. За целта се търси помощта на малкия и средния бизнес, които могат да бъдат полезни.

На този принцип се създава и т.нар. G Cloud, инициатива на българското правителство за насърчаване използването на облачните технологии. Проектът обединява системите на отделните административни единици, така че да се създаде една обща система за цялата страна. Именно с тази задача е натоварена ЦАПК “Прогрес”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още