IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бил Гейтс: Технологията няма да спаси света

Основателят на Microsoft смята, че човечеството не се нуждае от компютри, а от решение на проблемите с бедността и болестите

11:17 | 05.11.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Гейтс отказва да говори за Microsoft, защото смята, че мнението му би се превърнало в обект на спекулации. Той няма никакво намерение да постъпи като състудента си Стийв Джобс, който на времето се върна в Apple, за да я възроди. Бизнесменът признава, че въпреки неговото отсъствие в Управителния съвет на компанията, тя се развива много добре. Като председател и член на Комитета, който търси заместник на Стийв Балмър като изпълнителен директор на Microsoft, Гейтс все още се вълнува от случващото се в компанията. 

За да се опиташ да отървеш обществото от бич като детския паралич, ти трябва нещо повече от голяма сума пари, въпреки че те със сигурност са от полза, продължава публикацията си FT. Необходими са ти амбициозно мислене, организационен опит, както и умение да предлагаш нови решения на стари проблеми. Същите качества са необходими и за създаването на успешна технологична компания като Microsoft. 

Преди пет години фондацията на Гейтс си поставя за приоритет изкореняването на детския паралич точно в момента, когато международните усилия в тази посока започват да буксуват. Опитите за справянето с болестта започват отначало, загърбвайки десетгодишни усилия в областта. Според Гейтс предишните лидери, като бизнес групата Rotary International, са били "наивни".

В работата си Гейтс винаги се е съревновавал с бизнеса, често с влагането на по-амбициозно мислене. Същият подход го подтиква да осмисли наново традиционното схващане за филантропията - да хвърлиш пари за купуването на лепенки, например. За разлика от други фондации, които остават богати десетилетия след смъртта на основателите си, организацията на Гейтс е структурирана така, че да раздава всичко, което получава, дори собствените си активи (20 години след смъртта на Гейтс и съпругата му). 

Разбира се, благодарение на всичко това Гейтс си е спечелил и много врагове, които го обвиняват в суета. До момента човечеството е успяло успешно да заличи само една болест. През 1980 г. Световната здравна организация съобщава ,че вирусът на едрата шарка вече не съществува. Фондацията на Гейтс се надява да финансира и организира втори такъв успех, с което ще се превърне в най-значимата частна благотворителна организация в света. “Унищожаването на болест е нещо специално. Нула е магична цифра. Или правиш каквото трябва, за да я постигнеш и си доволен от себе си, или се предаваш и се връщаш в изходна позиция. Във втория случай си пропилял толкова много усилия, енергия и пари, които са щели да бъдат от полза в друга кауза,” казва Гейтс.

Дългогодишните усилия на Гейтс дават резултат. Детският паралич е обявен за унищожен в Индия, но продължава да съществува в Афганистан, Нигерия и Пакистан, което автоматично “заразява” и съседните им страни. Това са и трите страни, в които фондациите най-трудно изпълняват ролята си. Талибаните в Пакистан бомбардират лекарските екипи, които ваксинират населението, като ги обвиняват в сътрудничество с ЦРУ. Това обяснява и защо, близо 30 години след стартирането на кампанията по ваксинация, детският паралич продължава да съществува в страната.

Като много самоиздигнали се бизнесмени Гейтс се отнася предпазливо към умението на правителствата да се справят с наболелите проблеми на обществото. За това може би му е помогнал личният опит. Преди повече от десетилетие Гейтс се сблъсква с Американското министерство на правосъдието, което обвинява Microsoft в незаконни действия по установяването на софтуерен монопол. В крайна сметка самият президент Джордж Буш се намесва и спасява компанията от разпадане.

Гейтс описва себе си като оптимист по рождение, но признава, че борбата с американското правителство е променила възгледите му, че добрият изход от всяка ситуация е гарантиран.

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Не се казва,обаче кои точно са технологиите, които няма да спасят света. Естествено е, че 'технологии' като продажба на личните данни от клиенти на разни подслушвателни институции няма как да спасят света, нито пък ако цял живот си се занимавал с компютърни алгоритми за борсови спекулации, олихвяване и пренасочване на спредове и суапове от чужди финансови транзакции и др. такива. И когато някой достигне при подобни занимания до ниво 260 млрд няма как 'технологиите' да не му станат и скучни.А иначе по принцип е прав - качеството на живот не е по-мръсен въздух, по-радиоактивна почва, повече сметища с повече омешани ***, повече киселинен дъжд и повече медикаменти ... с повече неочаквани странични ефекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Искал е да каже.. само социализма може да спаси света, но се е сетил че е милиардер и го е перефрезиралИначе ако не е държавата да се "грижи" за патентите на Майкрософт Бил да сме го забравили отдаванаНикой човек сам по себеси не представлява нещо особенно... те са богати заради усовията които е създала за тях държавата и обществото а те са имали късмета да ги използватгейтс не е нищо специално, но е добре че е такъв какъвто е защото можеше и да бъде на страната на лошите милиардери - фашиститеА според мен никой патент не трябва да е по-дълъг от 5 години, за да не се явяват такива монарси като тоя на снимката - съвременния човек няма нужда от такива и незная докога ще ги създаваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Много американски корпорации се сблъскват с правосъдието - например JPM напоследък, с едни $16 млрд legal costs. "---------------Викаш: "работеща правораздавателна система", "върховенство на закона"?Може ... не се бях сещал за такъв вариант ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
kefala
преди 10 години
А дали раздаването ще спаси света!!!Бедността и богатсвото са генетично заложени в хората!!!Така ,че само оня отгоре може да направи нещо!!!Дори и най богатия нищо не може да направи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
alphaomega
преди 10 години
Ами как технологиите да спасят света, като пускате такива *** като windows 8 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
Черкезов
преди 10 години
http://***.vlastta.com/displaynews/57235 Бил Гейтс за "ваксините за намаляване на населението"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
Черкезов
преди 10 години
Бил гейтс заедно с Монсанто ще спасим земята от човешката напаст, затова го уважавам http://zahariada.blog.bg/***/2010/08/16/bil-geits-shte-sykrashtava-naselenieto-na-zemiata.591855
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
индианеца
преди 10 години
Много американски корпорации се сблъскват с правосъдието - например JPM напоследък, с едни $16 млрд legal costs. Ама не съм чул Дж. Даймиън да се изявил като Били. Ще повярвам, че света върви на добре, когато такива банкстери си раздават състоянието по подобен начин на Гейтс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
Преди повече от десетилетие Гейтс се сблъсква с Американското министерство на правосъдието, което обвинява Microsoft в незаконни действия по установяването на софтуерен монопол. В крайна сметка самият президент Джордж Буш се намесва и спасява компанията от разпадане.-----------------------------Дали това не е свързано по накакъв начин с рязко развихрилата се дарителска и филантропска дейност на ex-richest man in the world ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още