IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Philips за второто тримесечие скочи с 30%

Достигнатите приходи в размер на 5,65 млрд. евро останаха над очакванията на анализаторите

10:16 | 22.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Philips за второто тримесечие скочи с 30%

Печалбата на холандската технологична компания Royal Philips Electronics NV през второто тримесечие е нараснала с близо 30 на сто на годишна база, след като програмата ѝ за икономии на стойност 1,1 млрд. евро компенсира спада на продажбите в Европа.

Печалбата на базираната в Амстердам компания преди лихви, данъци, амортизации и еднократни ефекти е достигнала 530 млн. евро в сравнение с 408 млн. евро година по-рано. Резултатът съответства на средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 11 анализатори.

"Усилената програма за транформация на компания продължава да ускорява производителността ни", заяви в официално изявление Франс ван Хутен, главен изпълнителен директор на Philips. "Размерът на продажбите остава почти без промяна на годишна база, което се дължи на по-слабия растеж в предходните тримесечия в САЩ и Европа", добави още той.

Приходите на холандската компания са се увеличили до 5,65 млрд. евро спрямо 5,57 млрд. евро за същия период година по-рано. Постижението се оказа над прогнозите на анкетираните експерти за ръст до 5,61 млн. евро. Маржът на EBITDA е нараснал до 10,7% в сравнение с 6,1 на сто преди година.

За да се противопостави успешно на слабото търсене, Ван Хутен се опитва да ограничи разходите. През март главният изпълнителен директор обяви, че вижда възможности за намаляване на още 1 млрд. евро разходи в периода 2014-2016 г. Очакванията до тогава са компанията да съкрати около 6700 работни места, като в това число попадат и доста управленски кадри.

Част от реализираната от компанията програма за икономии бе прехвърлянето на губещото звено, отговарящо за производството на телевизори, в джойнт венчъра TP Vision. Подразделенията за аудио и видео устройства пък се присъединиха към японската Funai Electric Co.

"Гледайки напред към втората половина на 2013 г., ние сме загрижени за икономическа несигурност в целия свят. Въпреки това оставаме решени да постигнем нашите финансови цели през тази година", отбеляза още в изявлението изпълнителният директор.

Основната цел пред холандската компания за 2013 г. е постигането на печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизации в размер между 10% и 12% от общите приходи, които пък се очаква да нараснат с 4-6% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
gvv3
преди 10 години
Мдаа, прав си. То в западния свят не остнаха производители на телевизори, аудио и видео системи. Всичко отиде на изток. Безвъзвратно загубени технологии. Дано не е такава тенденцията и с другите индустрии и технологии, че иначе децата ни ще робуват на жълтурите... Е това не могат да го разберат нашите лидери. Просто трябват инвестиции в инженерно и техническо образование. Наред с това индустриалните мениджърчета трябва също да идват от инженерната скамейка и да наемат повече такива хора, които да измислят нови продукти и ефективни технологии за производството им. За справка в една Германия има дефицит на 70 000 инженери. В същото време на всякаде в Европа се говори за младежка безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 10 години
"Размерът на продажбите остава почти без промяна на годишна база, което се дължи на по-слабия растеж в предходните тримесечия в САЩ и Европа"от изказването става ясно че не са си увеличили пазара, а са спрели да произвеждат различни видове стоки :)спомням си когато Филипс бе една от водещите компании в света по технологии, а днес се радват на бебешки шишенца, от технологиите им остана единствено осветлението - всичко останало го разпродадоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още